Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

A napelemekről, a napelemes áramtermelésről korrekten

2015. március 13. -

Áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél.

napelem panelek

Tény, hogy a technológia jelenlegi állása szerint a hagyományos erőműveket nem tudjuk 100 %-ban napenergiával kiváltani. Most arról szeretnék pár gondolatot leírni, hogy mi az, amit reálisan, tudományos alapokon vizsgálva a napelemes áramtermeléstől elvárhatunk. Mivel komoly pontossággal tudjuk azt, hogy országos szinten mikor mennyi villamos energiára van szükségünk, éppen ezért ennek a megtermelését is tudjuk tervezni. Viszonylag nagy pontossággal meg tudjuk azt is mondani, hogy egy napelemes rendszer mikor mennyi villamos energiát képes termelni. Mivel ezt egy rendszer vonatkozásában tudjuk, tudhatjuk az összes telepített napelem rendszerre vetítve is. Azért is, mert napelemes rendszert csak az illetékes áramszolgáltató engedélyével lehet hálózatra kapcsolni, így nekik pontos képük van arról, hogy mikor mennyi villamos energia folyik be a közcélú hálózatba az összes napelemes rendszerről. Eddig világos a gondolatmenet, az eddigi konklúzió lehet az, hogy meg tudjuk mondani, hogy mikor mennyi áramot várhatunk a napelemeinktől. Innentől tudjuk azt is, hogy mennyivel kevesebbet kell hagyományos erőművekben megtermelnünk. Németország a napelemes áramtermelés terén nagyon komoly eredményekkel büszkélkedhet, ők már elérték azt, ami Magyarországon még nagyon messze van, hogy hétvégéken, amikor az ipari üzemek állnak, és alig használnak villamos áramot, az ország villamos energia szükségletének közel 100%-át képesek napelemekből és szélerőművekből fedezni. Természetesen csak akkor, amikor süt a nap, és fúj a szél.

napelem

A napelemes áramellátás legkomolyabb technikai gátja jelenleg az, hogy nagyipari méretekben nem tudjuk a villamos energiát eltárolni. Amit meg tudunk tenni az autók akkumulátorával, telefonokkal, távirányítókkal, az a technológia még nem alkalmas arra, hogy országos méretekben teljes biztonsággal működjön. Tehát az áramellátásnak van egy olyan fontos feltétele, hogy azt akkor kell megtermelni, amikor el is használjuk. Ezért van szükség hagyományos erőművekre, mert jelenleg csak azok tudnak 100%-os biztonsággal villamos energiát biztosítani. A modern napelem rendszerek már jó hatásfokkal bírnak, de még mindig nem képesek teljesen kiváltani a hagyományos erőműveket. De semmi sem gátolja azt, hogy ezeknek az erőműveknek napelemek adjanak akár komoly mennyiségű kiegészítést is. Az Egyesült Államokban és Németországban jelenleg nagyon komoly, és nagyon jó eredményekkel bíró kutatások folynak ennek az áramtárolási problémának a megoldására. Ma már egyáltalán nem lehetetlen egy kisebb üzem akkumulátoros ellátása, vagy komolyabb gépek ilyen módon való üzemeltetése. Komoly kutatások folynak egyrészt az akkumulátoros tárolás tekintetében, de olyan kísérleti naperőművek is vannak már, amelyek a nappal megtermelt áramot arra használják fel, hogy vizet szivattyúznak fel egy magasan levő tartályba, és éjszaka pedig leengedik, meghajtva ezzel egy turbinát. Tehát a kutatás gőzerővel folyik, és nagyon biztató, gyakorlati eredmények is vannak már.

Összefoglalva, reálisan nézve ma még nem tudunk hagyományos erőművek nélkül villamos energiát 100%-os biztonsággal biztosítani, de arra már képesek vagyunk, hogy ezt nagyon komoly mennyiségben tudjuk napelemes termeléssel támogatni. Az én véleményem egyébként az, hogy a megújuló alapú energiatermelés 15-20 éven belül lesz azon a technológiai szinten, hogy hagyományos, szén-, gáz-, vagy atomerőművek nélkül is biztosítani tudjuk az igényeinket.

Napelem rendszerekről írtunk már ezen a blogon. Ezeket a cikkeket ide, valamint ide kattintva olvashatja el!

Előző bejegyzésünkben az ékszermérlegekről volt szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr107265913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása