Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Napelemek környezetvédelmi termékdíja

2015. január 27. -

Környezetvédelmi termékdíjA napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj a kormány kommunikációja szerint szükséges és hasznos lépés. Szükséges azért, mert az állam gondoskodik az elhasznált napelemek újrahasznosításáról. (Sokan még annyira sem hisznek benne, mint a 30 évvel későbbi nyugdíjukban.) A környezetvédelmi termékdíjból befolyó összeg lesz elméletileg a forrás a napelemek begyűjtésére, szállítására és újrafeldolgozására.

Nézzük ezt meg konkrétabb számok alapján. Ma egy napelem átlagos ára kb. 47 000 Ft + Áfa, azaz közel bruttó 60 000 Ft. Egy napelem tömege kb. 20 kg. A díj mértéke 114 Ft/kg, tehát egy napelemre rakódó többlet ár 2 895 Ft Áfával. Tehát a drágulás majdnem 5%-os a napelemeknél, csak azért, hogy legyen 30 év múlva pénz a hasznosításukra.

A másik, meglehetősen nevetséges indok az volt, hogy a napelemek gyártása során egy rendkívül veszélyes vegyület, nitrogén-trifluorid keletkezik, ami erősen szennyező. Valami igazság van benne, de vajmi kevés. Az NF3 a vékonyfilmes napelemek gyártási technológiájának velejárója, amit Magyarországon csak elvétve használnak, komolyabb napelemes vállalkozás termékei között meg sem található. Tudtommal egyik hazai gyártó sem gyárt filmes napelemeket, csak kristályosokat. Ezeknél pedig nem jellemző szennyező vegyület keletkezése. Az alkotóelemei sem igazán problémásak környezetvédelmi szempontból. Ezek a következőek:

  • alumínium (ebből készül a napelem kerete)
  • üveg (ez a mechanikai védelme a napelemnek, tulajdonképpen feldolgozott kvarchomok)
  • fotovillamos cella (gyakorlatilag szilícium lap)
  • réz (a kábelekhez)
  • valamennyi műanyag (kötődoboz, hátlap, kábelek szigetelése)

Tehát a Magyarországon általánosan használt napelem rendszerek nem terhelik a környezetet olyan mértékben, mint azt a kormány próbálja elhitetni, megmagyarázni. Ráadásul piaci alapon a napelemek újrahasznosítását ennek az árnak a töredékéért végzik el.

Szóval kellet ez?

Hogyan lehet ezt a sarcot lakossági szinten kikerülni? Viszonylag egyszerűen. Egy átlagos háztartás éves villamos energia igényét 10 db napelem meg tudja termelni. Nincs más teendő, mint megvenni ezt az Unión belül, például Szlovákiában, 7%-al alacsonyabb Áfával, termékdíj nélkül, és vagy megbízni egy fuvarozót, aki a fizetendő termékdíj kb. feléért ideszállítja a napelemeket, vagy csak simán elszaladni értük egy utánfutóval. Mivel az Unión belül a kereskedelem szabad, ez teljesen szabályos is.

Előző bejegyzésünkben a dekopírfűrészekről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr617114973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása