Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Mennyit nyom egy karikagyűrű? Mérje meg ékszermérleggel!

2015. március 12. -

Az ékszermérleg egy speciális eszköz, amelyet értékes alapanyagok, nemesfémek és drágakövek, aranyak, ezüstök, valamint gyémántok súlyának a meghatározására használnak. Tulajdonképpen egy munkaeszköz, amely nélkülözhetetlen az ékszerészek számára, továbbá használják még kereskedők, a zálogházakban tevékenykedők és a pénzintézetek is. A sokoldalú felhasználást az ékszerek értéke teszi lehetővé. A különböző nyakláncok, gyűrűk, karkötők, fülbevalók, csatok és egyéb hajdíszek mellett órák, öngyújtók, illetve egyéb a hétköznapokban is használt tárgyak pl. kések, derékszíjak csatjai is lehetnek ékszerészek munkái. A kereskedők folyamatosan értékesítik a legkülönbözőbb típusú értéktárgyakat, így számukra is fontos a mennyiség pontos meghatározása, míg a pénzintézeteknél azért van jelentős szerepe, mert bizonyos esetekben az értéktárgyakra biztosítást kötnek, és a fizetendő összeg meghatározása előtt megmérik az egyes ékszereket. A zálogházak pedig lehetőséget biztosítanak az átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe kerülő személyek számára anyagi problémáik mérséklésére és a tárgyak átvételekor a mérleggel határozzák meg annak súlyát.

sjp220 ékszermérleg

Az ékszermérleg felépítése és jellemzői

Az ékszermérlegek, amilyenek ezek is az elektronikus mérőeszközök közé tartoznak és digitális vagy lcd kijelzővel rendelkeznek. Az egyes termékek megkülönböztethetőek a plató nagysága alapján továbbá a méréshatárokban is lehetnek eltérések. Minden egyes árucikk a precíziós eszközök közé tartozik, mivel rendkívüli szerepe van a mért termék mennyiségének tökéletes meghatározásában. A nemesfémek és drágakövek ugyanis rendkívül értékesek, így csupán egy-egy gramm eltérés is nagy összegű anyagi veszteséget jelent.

Egyéb precíziós mérőeszközök

Az ékszerek alapanyagai mellett egyéb készítmények kialakításánál is fontos szerepe van a súly megállapításának. A precizitásnak például jelentős szerepe van a különböző laboratóriumokban is. A gyógyszerek vagy egyéb készítmények esetében is rendkívüli szerepe van a felhasznált anyagok mennyiségének pontos meghatározásában, hiszen így garantálható az elvárt hatás.

Előző bejegyzésünkben a LED spotról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr467263185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása