Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az óra története!

2019. május 29. -

Az emberiség életében az idő mindig jelentős szerepet kapott. Már az ókorban készítettek különböző időmérő eszközöket. Ezek a szerkezetek voltak az órák első típusai. Általában valamilyen természetes alapanyagból: homokból, vízből készültek.

A középkorban, a városok kialakulása valamint a kereskedelem fejlődése miatt a pontosság hangsúlyos szerepet kapott. Az időmérő eszközök történetében egy újabb korszak kezdődött. Ekkor épültek meg a toronyórák. A mindennapi élet változatossága, felgyorsulása miatt egyre nagyobb szükség volt a hordozható órákra. Az első típus- a nürnbergi tojások- XVI. században jelent meg.

Miért olyan különlegesek jelenleg a nürnbergi tojások?

Az eredeti típusok eszmei értékkel rendelkeznek, műkincseknek számítanak, az antik órák csoportjába tartoznak.
A nürnbergi tojásokat szokták a zsebórák elődeinek nevezni. Valószínűleg annak köszönhető, hogy a szerkezet kifinomult megmunkálásának eredményeként született meg a zsebóra.

Miért szeretik sokan ma is a zsebórákat?

A zsebórák egyedi szépségük alapján az ékszerek közé sorolhatóak. Ennek oka a különleges formavilág, az esztétikus megmunkálás, a díszítés, továbbá a gyártáshoz használt különleges alapanyagok. Ezt az időmérőt rendkívül elegánssá teszi egy-egy aranyból készült alkotó elem például a lánc. A XIX században státuszszimbólummá vált, minden főúr viselt valamilyen zsebórát. Ezeket az antikvitásokat a gyűjtők ma is keresik.

Az antik karórák…

A leggyakrabban használt hordozható időmérő a karóra. Az első típust 1904-ben gyártották. Egy pilóta a repülőgépben nem tudta használni a zsebóráját, ezért kért egy másik modellt. Az ezt követő évtizedekben a világ számos országában készítettek időtálló értékekkel rendelkező órákat. Olyan ismert világmárkák jelentek meg, mint a Omega, Longines, Tissot, valamint a különleges Doxa órák.

Különleges Doxa órák

Előző bejegyzésünkben a legjobb biztonsági kulcsokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7114867666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása