Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Színes napelem! Ön szívesebben használná?

2017. szeptember 15. -

Sokan úgy tekintenek a napelemekre, mint hatalmas ronda panelekre, melyekkel nem szívesen „díszítik” otthonukat. Az ár mellett szinte mindig ez a másik nagy visszatartó erő, mivel rendkívül el tud ütni a lakás összképétől. Ha melegebb színekkel rendelkeznének a panelek, nem úgy, mint most (fekete, kék), akkor talán az építészek, városfejlesztők és az átlagemberek is jobban megfontolnák a használatukat. Szerencsére amerikai kutatók azon dolgoznak, hogy ez a probléma megszűnjön. Legutóbbi hírek szerint közelebb jutottak a megoldáshoz, mivel képesek voltak a napelem felületét zöldre „festeni”. Ha elterjedne ez a technológia, akkor talán sokkal több napelemet használnának az emberek, mivel egyszerűbb lenne elrejteni az eszközöket a fűben, háztetőkön és falakon.

solar-power-862602_640.jpg

A hír ezen a héten jelent meg az Applied Physics Letters-ben és sokkal közelebb kerültünk az egyedi kinézetű, de hatékony napelemekhez. A kutatást végző tudósok kifejlesztettek egy olyan módszert, mellyel a már meglévő és működő napelemek felületét bevonják nanomintázatú szilíciummal, mely aztán szétszórja a zöld fényt. A paneleket zöldnek látjuk a legtöbb szögből, azonban a hatékonyságából 10%-ot veszít a szétszórt zöld fény miatt. Felmerül a kérdés, hogy miért is csinálnának csökkentett hatékonyságú napelemeket? Verena Neder (a megjelent cikk főszerkesztője) szerint ez nem nagy ár azért, hogy gyönyörű és dizájnos napelemeket lehessen gyártani. Szerinte nem csak könnyű az új technológia alkalmazása, de széles körben elterjedtebbé tenné a paneleket, mivel sokkal jobban be lehetne építeni az épületek összképébe. A legtöbb kutató inkább a hatékonyságra és a költségek csökkentésére fókuszál, ha napelem fejlesztésekről van szó. Egy átlagos napelem, melyet az átlagember is megengedhet magának, a napfény 22%-át tudja átalakítani használható energiává. Már megtalálhatóak a piacon színes napelemek, azonban ezek a termékek sokkal rosszabb hatékonysággal bírnak, mint a jelenleg fejlesztés alatt álló panelek.

Albert Polman (a megjelent cikk társzerkesztője és a kutatás egyik résztvevője) szerint az új technológia egyszerű és könnyedén elterjedhet, így a tömeggyártás is elképzelhető. A jelenleg piacon lévő színes panelekkel ellentétben, a nanomintázat egyenletes színt eredményez, szinte mindegyik szögből, mivel úgy fejlesztették ki, hogy ne nagyon befolyásolja a betekintési szög a színt. A nanomintázatokat egymásra is lehet nyomni, ezzel több réteget létrehozva, így mindegyik réteg a spektrum más és más részeit tudja elnyelni, aminek következtében a hatékonyság akár 30%-nál is több lehet (ahogy már írtuk, a napsugarak jelenleg kb 22%-át tudják átalakítani energiává).

A kutatók következő célja az, hogy a kék és a piros színt is vissza tudják verni. Ha sikerül nekik, akkor a színskála bármely árnyalatában tudjuk majd csodálni a napelemeket. Reméljük, hamarosan sikerrel járnak és még jobban el fognak terjedni a napelemek a világon. A mai modern építésű lakásoknál már szinte kötelező valamilyen napelem használta, hogy az infra konvektorokat és az egyéb infrafűtést a lehető legkörnyezetbarátabb módon lássuk el energiával.

Előző bejegyzésünkben adtunk pár ötletet a TV vásárláshoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2612830672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása