Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az informatika rövid története

2017. augusztus 14. -
Az informatika egy önálló tudományág, amely a különböző eszközökkel – de különösen a számítógéppel – megvalósított információkezeléssel, azaz az információ megszerzésével, (gyűjtésével), feldolgozásával, tárolásával, sokszorosításával és továbbításával foglalkozik.

Az informatika rövid története

pc_1.png

Az informatikát sokan egyidősnek tartják az emberiséggel, hiszen a számolást segítő eszközök ebbe a kategóriába tartoznak. Már az ősember is szémolgatott, az ujjain, kövek és fonalak segítségével, majd ezeket rögzítette is falrajzokkal, csontba vagy fába vésve, majd később a nagyobb számok kezelésére és azok számolgatására létre jöttek a számrendszerek, illetve az első ehhez használható eszköz, az abakusz (soroban). A következő nagyobb áttörés a John Napier által leírt logaritmusfüggvény megjelenése volt, mellyel a szorzást összeadásra vezette vissza, és erre kifejlesztette a logarlécet, mellyel mind a szorzás, mind az osztás könnyedén elvégezhető lett. Később, 1623-ban Wilhelm Schickard egymáshoz illeszkedő fogaskerekekkel működő számológépet tervezett, mellyel mind a 4 alapvető művelet könnyedén elvégezhetővé vált.

Az első Pascal alapú számológépet 1642-1644 között adta ki Blaise Pascal, majd ezt Gottfried Wilhelm Leibniz fejlesztette tovább. Végül a kettes számrendszer, és a George Boole által kidolgozott Boole-algebra lett a modern számolást segítő rendszerek matematikai alapja. A következő lépés a a Turing-gép volt, ami a mai elméleti informatikában is még mindig nagy fontossággal bír.

1939-ben készült el Konrad Zuse első jelfogókkal működő, mechanikus rendszerű számítógépe, a Z1. Ez az első bináris számrendszerre épülő gép. 1944-ben elkészült az elektromechanikus elven működő Mark I, melyet Howard H. Aikent és az IBM közösen fejlesztettek ki. Az első programozható, elektronikus, digitális számítógép az ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) volt. A mai értelemben vett számítógépek működési elveit Neumann János dolgozta ki, mely tartalmazza a számítógép javasolt felépítését, a részegységek megépítéséhez szükséges logikai áramköröket és a gép kódját.

Az informatika fejlődésének köszönhetően ma már olyan komplex megoldások is elérhetőek, mint az elektromos iratkezelés. Íródott erről a témáról is egy cikkünk, megéri elolvasni!

Előző bejegyzésünkben a fűtőszőnyegekről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5512747974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása