Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Otthoni szerszámaink biztonságos használata 3.

A kézi körfűrész

2016. február 09. -

Újabb házi barkácsgépet veszünk górcső alá. Ezúttal a kézi körfűrészre esett a választásom. Előző cikkünkben már volt szó vágó szerszámról, a dekopírfűrészről és annak helyes használatáról. A "nagybátyó" azonban már komolyabb műveletek elvégzésére is alkalmas.

A körfűrész jellemzői

A körfűrésszel leginkább faanyagokat és lemezeket tudunk hosszanti irányban, keresztbe és ferdén elvágni, fűrészelni. Vékonyabb színesfémeket, valamint műanyag lapokat is fűrészelhetünk vele, viszont ebben az esetben megfelelő fűrésztárcsát kell alkalmaznunk. A körfűrész stabil megtartását a gumi bevonatú fogantyú biztosítja. A komolyabb körfűrészek védőburkolatán elszívó csatlakozó is van, melyre porszívót csatlakoztathatunk. Ezáltal fűreszelés közben a berendezés automatikusan elszívja a vágás alatt keletkező forgácsot, biztosítva a tiszta, átlátható munkafelületet és környezetet.

Körfűrészünk üzembe helyezése

Minden összeszerelési munkálat, fűrésztárcsa csere alkalmával ügyeljünk arra, hogy az elektromos hálózatra ne legyen csatlakoztatva berendezésünk!

kézi körfűrészFűrésztárcsa be helyezésénél, cseréjénél ügyeljünk a fogak élére, melyek könnyen felsérthetik kezünket, védőkesztyű használata ajánlott! Ügyeljünk arra, hogy a behelyezett tárcsa a fűrészelendő anyaghoz való legyen, valamint az átmérője megfeleljen a körfűrészünk leírásában megfelelteknek.A felhelyezendő tárcsákat alaposan szemrevételezzük, és a repedt, deformálódott darabokat ne helyezzük fel, mivel súlyos balesetet okozhat a menet közben eltört tárcsa. A körfűrészünkbe helyezett ép állapotú tárcsát, rögzítsük (kizárólag) a berendezéshez tartozó rögzítő alkatrésszel.

Fűrésztárcsa felhelyezés 5 lépésben

  1. Ellenőrizzük, hogy a berendezés le van e választva az elektromos hálózatról
  2. Az orsót akasszuk meg  az orsórögzítő gombbal
  3. Az orsórögzítő gombot benyomva tartva, imbuszkulccsal csavarozza ki és vegye le a szorító alátétet
  4. Helyezze fel a fűrésztárcsát. Ügyeljünk rá, hogy a fűrésztárcsán jelzett forgásirány jelző nyíl a burkolaton levő nyíllal egy irányba mutasson
  5. Helyezze vissza a szorító alátétet, majd imbuszkulccsal határozottan húzza meg a csavart

Vágási mélység beállítása

  • A vágási mélységet a munkadarabhoz mérten kell beállítani, úgy hogy a munkadarab túloldalán majdnem egy teljes fog álljon ki
  • Lazítsuk meg a rögzítő anyát, ezután a talphoz képest állítsuk be a tárcsa mélységét ( fűrésztárcsánk emelésével a vágás mélysége csökken)
  • Ebben a helyzetben rögzítsük a fűrésztárcsát az anya meghúzásával

Párhuzamvezető felhelyezése

Az egyenes vágáshoz, és azonos méretű darabok készítéséhez segítségünkre szolgál a párhuzamvezető, amely a munkadarab széléhez mérten tud párhuzamot adni, valamint párhuzamvezető alkalmazásával megelőzhetjük a tárcsa megszorulását is. Ez az elem könnyedén fel és leszerelhető.

  • Lazítsuk meg a párhuzamvezetőt rögzítő anyát
  • Ezután dugjuk be a vonalzós párhuzamvezetőt a talp részében kialakított horonyba
  • A vonalzó alapján állítsa be a fűrészelendő munkadarab szélességét
  • Húzza meg az anyát

Körfűrészünk használata

Minden használat előtt ellenőrizze le a csavarok, valamint az anyák meghúzását, és a védőelemek helyes meglétét.

A körfűrész indításához nyomjuk be a véletlen indítás gátoló kapcsolót, majd az indító gombot.

A körfűrész kikapcsolásához engedjük fel a bekapcsoló gombot. A munkadarabot, a vágás előtt rögzítsük le stabilan és megbízható módon. Rajzoljuk fel a vágási vonalakat, majd a körfűrészt két kézzel fogva, vezessük végig a felrajzolt vonalon. A körfűrész talprészét helyezzük a munkadarabra, de a tárcsa ne érjen a fűrészelendő anyaghoz. Kapcsoljuk be a gépet és a maximális fordulatszám elérése után lassan toljuk előre a berendezést a vágási vonalon folyamatosan és egyenletesen, nem túl nagy erővel egészen addig, amíg a munkadarabot át nem vágja. Körfűrészünk erőltetésétől és nagy erővel nyomásától, a fogak gyorsabban elkopnak, készülékünk pedig túlterhelődik és meghibásodhat. A körfűrészt óvja a sérülésektől!

Tisztítás és karbantartás

Tisztítás előtt a hálózati vezetéket húzza ki a konnektorból. A gépet minden befejezett munka után tisztítsuk meg a forgácstól és a portól. Az ilyen jellegű tisztítási munkát ecsettel, ruhával vagy sűrített levegővel tudjuk elvégezni. Tisztítsuk meg a fűrésztárcsát is, és ha szükséges, vékonyan kenjük be olajjal a korrózió elleni védelem végett.

Meghibásodott körfűrészünket ne próbáljuk meg otthon javítani, vigyük el a legközelebbi márkaszervízbe.

Előző bejegyzésünkben a rámpafűtésről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr238373506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása