Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Mi manapság a helyzet a napelemes rendszerekkel Magyarországon?

2015. június 15. -

A környezetkímélő energia kapcsán gyakran hallunk hangzatos ígéreteket, jól csengő szlogeneket. A napelem rendszerek egyre népszerűbbek, ám sokak számára nem tisztázott valódi értelmük, értékük.

napelem_1.jpg

Mi a napkollektor és mi a napelem?

A napkollektor segítségével hőt, - ezzel például meleg vizet -, míg a napelemmel elektromos áramot – villanyt - tudunk előállítani. Napelem rendszereknél a fölösleges energiát vissza tudjuk táplálni a hálózatba, míg más rendszer esetén nem, tehát a nyári napsugárzást nem tudjuk télen használni.

Milyen napelem rendszerek vannak forgalomban?

Telepítés helyszíne szerint két megoldás lehetséges, a szigetüzemű és a hálózatra tápláló napelem rendszer. Szigetüzemű rendszernél a megtermelt energiát szolár-akkumulátorok tárolják, ezt ott érdemes választani, ahol nincs kiépített elektromos hálózat. Ahol a feltételek adottak, hálózatra tápláló rendszert gazdaságos üzembe helyezni.

Hogyan működik a hálózatra tápláló napelem rendszer?

A hálózatra tápláló rendszer a többlet megtermelt energiát egy speciális, ad-vesz mérőn keresztül táplálja be a közcélú hálózatba. Egy beépített hálózati szinkronos inverter segítségével tudják a fogyasztók felhasználni a megtermelt villamos energiát.

Milyen teljesítményű és milyen nagyságú napelem rendszerre van szükségem?

A napelem rendszer teljesítményének körülbelüli kiszámításához az éves fogyasztását kell 1100-al osztania. Ez az értékirányadó számként használható, egy átlagos család éves villamos energia igénye kb. 3 000 kWh. Ezt már előállíthatjuk egy 3 kW-os napelemes rendszer segítségével, amihez hozzávetőlegesen 20 négyzetméter tetőfelületre van szükségünk. A napelem rendszer kiépítésének költsége körülbelül 1.5 millió forint. Figyelembe kell venni, hogy mennyire déli tájolású a tetőnk, van-e elegendő felület, illetve ennek mekkora az árnyékoltsága. A lakásbelső kialakításánál meg kell tervezni a napkollektor tartályának és az inverterének a helyét.

Hol vásároljak napelem rendszert?

Alapos tájékozódás után annál a cégnél vásárolja meg napelem rendszerét, ahol megbízható beszállítóktól szerzik be a kiépítéshez szükséges felszereléseket, tanácsadással, tervezéssel is foglalkoznak, valamint megbízható referenciákkal rendelkeznek.

Előző bejegyzésünkben a LED profilokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr677546554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása