Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Lézergravírozás vagy lézervágás?

2023. január 12. -

A lézergravírozás és a lézervágás két olyan technológia, amelyeket gyakran használnak bizonyos termékek gyártásában, például az ékszerkészítésben. Mindkét művelet hasznos lehet a vállalatok számára, viszont különböző célokra használják őket.

A lézergravírozással logók is készíthetőek. 

A lézergravírozás egy olyan eljárás, amely során a lézer segítségével kézzelfogható anyagokat gravíroznak. A gravírozás ideje alatt a lézer csekély mértékű, de erős fényt bocsájt ki. A gravírozással logókat és különféle feliratokat is elhelyezhetnek a termékeken.

A lézervágás egy másik technológia, itt a lézer segítségével vágni lehet az anyagokat. A lézervágás folyamata közben a lézer ugyancsak nem bocsájt ki jelentős mennyiségű fényt, viszont az ereje nagynak mondható, így könnyen eltávolítja a termékek felületéről az anyagokat.  A lézervágás használható precíziós vágáshoz és alakzatok kialakításához.

A lézergravírozás és a lézervágás között a legnagyobb különbség abban rejlik, hogy milyen célokra akarják alkalmazni őket. Mint már említettük a lézergravírozás általában a logók és a szöveges feliratok elhelyezésére ideális, míg a lézervágás leginkább precíziós vágáshoz vagy alakzatok kialakításához.

Milyen területeken alkalmazzák ezeket a technológiákat?

Mindkét technológia hasznosnak bizonyul, a lézergravírozás például alkalmazható ékszerek, egyéb ajándéktárgyak, édességek, borok, alkoholos italok, dohánytermékek, játékok, sporteszközök, elektronikai termékek, bútorok és még sok más tárgy esetében. Az ékszerek tekintetében például a lézergravírozás segítségével készíthetünk egyedi mintákat, saját igényeinkre szabva. 

A lézervágás használható a bútorgyártásban, játékgyártásban, építőiparban, élelmiszeriparban, autóiparban, elektronikai iparban és még számos területen. Vegyük példaként a bútorgyártást, ahol a lézervágás segítségével lehetséges kivágni különböző alakzatokat, ezeket össze is lehet illeszteni. Az építőiparban is megkönnyíti a folyamatokat a lézervágás, számos építőanyag napjainkban ezzel a módszerrel készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr3018024508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása