Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Milyen típusai vannak a fogröntgennek és veszélyes-e az eljárás?

2023. április 20. -

A fogászati röntgenfelvétel elektromágneses sugárzás segítségével készít képet a fogakról, a csontokról és a környező szövetekről. Amikor a röntgensugarak áthaladnak a szájon, a különböző szövetek sűrűségük alapján különféleképpen nyelik el őket. A  fogak és a csontok összetétele sűrű, ezáltal több röntgensugarat nyelnek el és fehéren jelennek meg a kapott képen. A kevésbé sűrű anyagok, mint például az íny és az arc szövetei pedig sötétebbnek tűnnek.

A fogászati röntgennek több típusa van.

A fogászati röntgensugarak típusai...

A harapásröntgenfelvételek a száj egy-egy területén mutatják a felső és alsó fogakat. A  közöttük lévő szuvasodást és az ínybetegség okozta csontsűrűség-változásokat is kimutatják.

A periapikális röntgenfelvételek egy fog teljes szerkezetét mutatják, a koronától egészen a gyökérig és a környező csontokig. A tályogok, ciszták és egyéb, a fogat és a gyökeret érintő rendellenességek is kimutathatóak az eljárással.

A panoráma röntgenfelvételek az egész szájat, beleértve a felső és az alsó állkapcsot, az arccsontot, a fogakat és a környező szöveteket is feltérképezi, gyakorlatilag átfogó képet ad róluk. A beékelődött fogak, daganatok és egyéb rendellenességek is kimutathatóak a panoráma röntgen segítségével.

A fogászati röntgen általában biztonságosnak tekinthető, mivel a felhasznált sugárzás mennyisége nagyon kicsi. Fontos azonban, hogy amikor csak lehetséges, korlátozzuk a sugárterhelést. Terhesség fennállása esetén okvetlen tájékoztassuk fogorvosunkat, hiszen ilyenkor a röntgensugárzás kerülendő, hacsak nem halaszthatatlan.

A fogászati röntgenvizsgálatok között nem szükséges szünetet tartani, amennyiben fogorvosunk betartja a megfelelő biztonsági intézkedéseket és korlátozza a sugárterhelést. Amennyiben nagyon aggódunk a sugárterhelés miatt, beszéljünk aggályainkról a fogorvosunkkal és érdeklődjünk az egyéb alternatív képalkotási lehetőségekről. 

Fogászati szűrővizsgálatokon célszerű félévente megjelenni, jellemzően ezt javasolják a szakemberek, de évente minimum egyszer okvetlen tegyük meg. A fogászati problémák nagy része így megelőzhető és a kontrollokat is erősen javasolt betartani. Számos probléma ugyanis sokáig nem produkál tüneteket, de a rendszeres szűrések alkalmával a fogorvos ezeket észreveszi és időben megkezdheti a kezelést.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr6718106704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása