Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Milyen élettani hatásai vannak a szaunának?

2022. március 17. -

Szaunázni nagyon sokan szeretnek, hiszen tökéletesen relaxál, az egészséges felnőttek szervezetére ráadásul pozitívan hat. A szaunázás tehát támogatja az egészséges életmódot és tökéletes kikapcsolódást biztosít. A szaunázás hatásaival kapcsolatban rengeteg hír terjed az online térben, olvashatunk valós és valótlan állításokat is. Tudományos tanulmányokból viszont nyerhetünk olyan információkat, amelyekből kiderül, hogy mikor javasolt és mikor nem ajánlott a szauna használata.

Szaunázás pozitív hatásai.

A szaunában a forró levegő rövid idő alatt, egészen pontosan 1-2 percen belül felhevíti a bőrünket körülbelül 40 fokra, de a szervezetünk maghőmérséklete lassan emelkedik. A hőegyensúly biztosítás érdekében izzadni kezdünk, 15 perc bent tartózkodás után akár fél liter vizet is veszíthet szervezetünk. Ahhoz, hogy a mirigyek kiváltsák az izzadást, a hajszálereknek ki kell tágulniuk, így a vér percenkénti mennyisége is növekszik.

Milyen élettani hatásai vannak?

A szaunázás sokkterápia szervezetünk számára, a forró légfürdőből kitérve jellemzően jeges vízbe merülünk, ami hatást gyakorol szervezetünk alkalmazkodóképességére. A szaunában élénkül a vérkeringésünk, az izzadás által pedig távoznak a méreganyagok és az anyagcsere-folyamatok is beindulnak. A szaunázás tehát hozzájárul immunrendszerünk erősebbé tételéhez. Mindezen kívül erősebbé, feszesebbé teszi a bőrünket, valamint biztosítja a kötőszövetek rugalmasságát. Vannak, akik nem igazán bírják a szauna melegét, számukra ideális lehet az infraszauna használata.

Náthás betegeknek viszont nem igazán javasolt a szauna használata, ugyanis szervezetünket ilyenkor jelentősebb mértékű terhelésnek tesszük ki, arról nem beszélve, hogy lázasan az ekkora mértékű hősokk rendkívül veszélyes lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5917782814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása