Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Hasznos műszaki termékek kánikula ellen

2021. július 28. -

Azért, hogy otthonunkat lehűthessük a nyári kánikulában, számtalan dolgot tehetünk. Rengeteg házi praktikával is próbálkozhatunk, sokan például nyitott ablaknál alszanak, vagy egy tál jégkockát tesznek a ventilátor elé, de vannak olyanok is, akik képesek nedves zokniban aludni, hogy kellemesebbé váljon a hőérzetük. Tehát lényegesen jobban érzi magát az ember a hűvösebb helyiségekben, ha kint éppen hőség uralkodik. Szellőztetni akkor javasolt a lakásban, amikor a kültéri hőmérséklet valamennyit csökken, ez az esti és a hajnali órákról mondható el. Ilyenkor célszerű kereszthuzatot csinálni és közben bekapcsolt állapotában hagyni a ventilátort, ezáltal beengedjük a hűvösebb levegőt. Napközben lehetőleg húzzuk be a sötétítőket vagy engedjük le a redőnyöket, az árnyékolás sokat számít , ezért erre figyeljünk oda. Nyáron igyekezzünk kevesebbet főzni, ugyanis a forró tűzhely is lényegesen felmelegítheti a helyiség hőmérsékletét, inkább fogyasszunk hideg élelmiszert. A táplálkozásunk is sokat számít, kerüljük a nehezen emészthető ételeket, ne igyunk alkoholt, de ma már számos műszaki eszköz is a rendelkezésünkre áll, amelyekkel elősegíthetjük a hőmérséklet csökkenését.

Többféle megoldás nyújthat segítséget egy szoba lehűtésében.

Nézzük meg a ventilátorokat és a klímaberendezéseket...

A ventilátorok felkavarják a levegőt, a levegőmozgással pedig elvonják a hőt a testünktől. A klímaberendezések párologtatással gondoskodnak a hő elvonásáról, gyakorlatilag a szűrt, hideg levegőt újra és újra leadják. A kisebb asztali ventilátorok szintén képesek a levegőt keringetni, jellemzően több fokozatban beállíthatóak és általában ezek a legolcsóbban beszerezhetőek. Az említett típusúaknak többnyire a dőlésszögük is beállítható. Ma már vannak párásítóval ellátott ventilátorok is, amelyek a drágább kategóriába tartoznak. Az efféle darabokkal főleg az éttermek, kávézók teraszain találkozhatunk, amelyek szétporlasztott vízcseppekkel igyekeznek hűteni a vendégeket. A ventilátorok kategóriájában vannak még oszlop és mennyezeti ventilátorok, valamint léghűtők. 

A klímák között vannak mobil és split klímák. A mobil klímák könnyedén mozgathatóak és gyorsan telepíthetőek. Karbantartásuk sem ütközik bonyodalmakba, viszont vastagabb gégecsővel vannak felszerelve, amelyen keresztül áramoltatják ki a meleg levegőt. A klímák kapcsán a leghatékonyabbak a split, osztott rendszerű berendezések, amelyek kültéri és beltéri egységre különülnek el. A gyártók távirányítót is adnak a rendszerekhez, hogy a funkciókat a felhasználók könnyen tudják váltogatni.

Műszaki webshopból vásárolhatunk a kánikula ellen termékeket, így ki sem kell mozdulnunk a lakásból, de arra figyeljünk, hogy megbízható helyről tegyük ezt meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr3516641204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása