Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Raspberry Pi 4 – 4K támogatás és 4GB RAM

2019. június 24. -

A Raspberry Pi Foundation, vagyis a Raspberry Pi alapítvány bejelentette, hogy a következő számozású Pi termékük, vagyis a Raspberry Pi 4 megtartja a formáját és a kezdő árát, azonban szinte mindenben fejlődni fog. Az új modell 4 GB memóriával lesz megvásárolható az előző 1 GB helyett, gyorsabb lesz a processzor (CPU), a videókártya (GPU), az Ethernet, valamint két sávos Wi-Fi, két HDMI kimenet, és két USB 3 port fog helyet kapni.

raspberry-pi-4.jpg

Ezek a változtatások azt jelentik, hogy a legújabb Raspberry Pi 4 már használható lesz, mint egy olcsó PC (természetesen csak akkor, ha a 4 GB RAM-al érkező modellt választja. Egy rendkívül olvasott és nézett online újság, a Tom’s Hardware cikke szerint, a 4 GB RAM-al érkező Pi 4 képes kezelni a mindennapos feladatokat, úgy mint az internet böngészése 15 Google Chrome lapig megnyitva, illetve kielégítő gyorsasággal használhatjuk a GIMP képszerkesztő alkalmazást, valamint a Libre Office programcsomagot. Nem meglepő módon a Raspberry Pi 4-nek hátrányai is vannak, mégpedig az egyik legnagyobb, hogy nem képes megbirkózni a Youtube videókkal, ha azokat teljes képernyős módban szeretnénk lejátszani (még akkor sem, ha a felbontást 480p-re állítjuk).

Ebben a listában találhatók a lényegi újítások az előző verzióhoz képest, vagy a Raspberry Pi3 B+-hoz képest.

Processzor (CPU)

Raspberry Pi3 B+: Négymagos 1.4 GHz processzor - Raspberry Pi 4: Négymagos 1.5 GHz processzor

Videókártya (GPU)

Raspberry Pi3 B+: VideoCore VI GPU 400 MHz - Raspberry Pi 4: VideoCore VI GPU 500 MHz

Energiaellátás

Raspberry Pi3 B+: MicroUSB port - Raspberry Pi 4: USB Type-C

Megjelenítés

Raspberry Pi3 B+: 1db HDMI kimenet - Raspberry Pi 4: 2db HDMI kimenet, ami képes két 4K-s monitort meghajtani 30 FPS-el, vagy egy darab 4K-s monitort 60 FPS-el.

Ezek lettek volna a legfontosabb különbségek. A Raspberry Pi 4-et a mai nappal tudja megvásárolni (az 1GB RAM-os verziót 35$-ért, a 2GB-osat 45$-ért, míg a 4 GB-osat 55$-ért! előző bejegyzésünkben az ISO 9001-es szabványról írtunk!

Forrás: https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/6/24/18715211/raspberry-pi-4-release-date-news-features-4gb-ram-dual-dual-hdmi-gigabit-ethernet

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9014909268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása