Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Víztisztító berendezések

2018. augusztus 23. -

Csapvíz vs palackozott víz

20 évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy műanyag palackból fogjuk inni a vizet, ma pedig már az tűnik elképzelhetetlennek, hogy ez másként legyen. Kérdés az, hogy miért döntöttünk a palackozott víz mellett. Magyaroroszág nagy részén a csapvíz alapvetően iható, sőt nagyon is finom, mégis kialakult a kép a fejünkben, hogy egészségesebb az ásványvíz. Ez részben igaz, azonban fontos odafigyelnünk, hogy nem minden ásványvíz az, ami annak hirdeti magát. Vannak utólagosan ásványokkal dúsított csapvizek, kútvizek, karsztvizek, de az is előfordul, hogy túlságosan dús ásványi anyag tartalma miatt nem lesz megfelelő a víz minősége. Ténylegesen felmerül a kérdés, miért iszunk ásványvizet csapvíz helyett. Azon kívül, hogy nem is biztos, hogy megfelelő arányú ásványianyagtartalommal rendelkező vizet fogyasztunk, még mérhetetlen mennyiségű, nehezen lebomló szeméttel is „gazdagítjuk” a világot.

Ha mégis bizalmatlanok vagyunk a csapvízzel szemben, viszont mocorog bennünk a késztetés, hogy tegyünk valamit Földünk jövőjéért egy harmadik lehetőségként felmerül a víztisztító berendezés lehetősége. Ez sem egy új dolog ma már, és egyre jobban terjed, aminek megfelelően a rendelkezésünkre álló eszközök száma is napról napra gyarapszik.

Víztisztító berendezések

Évekkel ezelőtt ez a fajta berendezés sokak számára megfizethetetlen volt, fél és egy millió között mozgott az áruk. Az utóbbi években a környezettudatosság jegyében, illetve az emberek arra való félelmében, hogy mikor hogyan szennyezik magukat és az életüket, egyre szélesebb piacra tett szert ez az új eszköz, és ma már akár 20 ezer forinttól is megkaphatjuk a házi ívóvíz tisztító készülékünket. Azért akárcsak az ásványvíz esetében, itt is érdemes körültekintőnek lenni. Ha kicsit jobban utánajárunk a víztisztító berendezéseknek, hamar kiderül számunkra, hogy nem is olyan könnyű eldönteni, hogy melyikre essen a választásunk.

viztisztito_berendezes.jpg

Kezdjük ott, hogy módszerek tekintetében választhatunk a szűrőbetétes, ozmózisos, illetve speciális víztisztítók közül. A vízszűrő egységek számának megfelelően is változik a tisztítás foka, nem beszélve a szűrőbetétek áteresztőképességéről, amelyek mikron méretüktől függően szűrhetik a homokot, majd a klórt, egyéb szennyeződéseket, akár az arzént vagy a hormonokat.

Magyarországon a leginkább elterjedt berendezés az ozmózisos vízszűrő. többlépcsős vízszűrésének köszönhetően egyre kisebb mikron méretű szűrési keresztmetszetén folyamatosan akadnak fenn az egyre kisebb és kisebb káros molekulák, megóvva ezáltal a legutolsó ozmózisos membránt, ahol már csak a vízmolekulák jutnak át. Előnye ezeknek a rendszereknek, hogy megszűrik a klórt, a nehézfémeket, vegyszereket, hátránya viszont, hogy ezzel párhozamosan a szervezet számára fontos sókat, ásványi anyagokat is eltávolítják az ivóvízből. Ezért is fontos olyan berendezést választanunk, amelyek gondoskodnak a kalcium és magnézium visszapótlásáról. Az olcsóbb eszközök nem biztos, hogy rendelkeznek ezzel a funkcióval, vagy ha igen előfordulhat, hogy nem megfelelő koncentrációban adagolják vissza a sókat. Ebből is látható, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb termék a legjobb választás. 40 – 50 ezer forintos értékben már tényleg olyan minőséget kaphatunk, ami megéri a befektetett pénzt.

Szerelés házilag vagy szakemberrel:

Mikor megtörtént a víztisztító berendezés kiválasztása, megrendeltük valamelyik internetes webáruházból, sőt már kézhez is kaptuk, jöhet a szerelés. Némelyik berendezés könnyen behelyezhető, akár saját magunk is belevághatunk, ha van otthon fúrógépünk, pár csavarhúzónk. Azonban a drágább, valamelyest bonyolultabb készülékeknél érdemesebb már szakembert hívni. A több szűrőbetéttel rendelkező eszközök csöveinek, szűrőbetétjeinek jó sorrendben való összekötése, azok cseppmentes kialakítása megéri a 10-15 ezer Ft-os munkadíjú szakembert. Nem beszélve arról, míg ez a munkafolyamat nekünk akár egy hétvégénkbe is belekerülhet (míg megértjük a leírást, összeszedjük a szükséges alkatrészeket, újraértelmezzük a leírást, megnézünk róla egy youtube videót, aztán nekiveselkedünk, újra megnézzük a youtube videót, rájövünk, hogy már az első csövet rossz helyre kötöttük be, stb), addig egy hozzáértő 1-2 óra alatt elvégzi a feladatot. És ha a szerelés megtörtént, az üzembehelyezést megelőzően elvégeztük a szükséges fertőtlenítési, áttisztítási eljárásokat, élvezhetjük a tiszta, mindenmentes vizet otthonunkban, anélkül, hogy egy árva pet-palackkal is szennyeznénk a környezetünket.

Karbantartás:

Sajnos semmi sem tart örökké. Ahogy a porszívó porzsákját üríteni kell alkalomadtán, hogy hatékonyan tudjon működni, úgy a víztisztító berendezések rendszeres, időben történő szervízelésére is szükség van. Ha elmulasztjuk ezt a lépést, akkor a baktériumok elszaporodhatnak a szűrők mentén, és hamarosan az egészségesnek gondolt víz már inkább árt a szervezetünknek. Minden rendszer más és más. Egyes berendezések szűrőcseréjét fél-egy évente kell elvégezni, de van olyan ahol gyakrabban. Ez is lehet egy szempont a kiválasztásnál, hiszen jócskán meg tudja emelni a költségeket a szűrők gyakori cseréje (olcsóbb berendezéseknél ez „rejtett” plusz költségeket jelenthet), főleg abban az esetben, ha ez ismételten szakembert kíván. Szerencsére vannak már olyan szerkezetek is, melyek felhasználó barát kialakításban készültek, így a szűrőbetétek cseréje szinte gyerekjáték, így már ebben az esetben tényleg nincs szükségünk szakember bevonására.

Egy biztos, az egészség fontos, könnyebb megőrizni, mint visszaszerezni. Testünk víztartalma átlagosan 60%, így érdemes odafigyelni a folyamatos hidratálásra, vízháztartásunk egyensúlyának megőrzésére, illetve hogy mindezt jó minőségű vízbevitellel érjük el.

Előző bejegyzésünkben az elektromos fűtésről volt szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9314196893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása