Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Véget érhet a szabad internet?

2017. december 04. -

Az internet egy semleges, szabad platform, legalábbis sokan úgy gondolják, hogy annak kellene lennie. Persze ez már sok országban nem így van (elég csak Észak-Koreára vagy Kínára gondolni, vagy épp Oroszországra), sok helyen szabályozva van, milyen oldalakat látogathatunk meg, illetve milyen online eszközöket használhatunk, és miket nem.

uh-oh-wikipedia-is-not-part-of-your-plan.png

Mi is az a net semlegesség?

A net semlegesség lényegében az, hogy internet-szolgáltatóknak kötelező egyenlő színvonalú és minden szinten elfogulatlan hozzáférést biztosítaniuk mindenkinek minden interneten fellelhető tartalomhoz és szolgáltatáshoz.

És hogy miért van ez most veszélyben?

Azon kívül, amit fent is említettem, miszerint sok országban már ma is szabályozva van, hogy az ország lakói milyen oldalakat látogathatnak, és miket nem, most van terítéken Amerikában az Obama-kormány net semlegességi szabályozásának az eltörlése (is). Ez több problémát is előre vetít, kezdve azzal, hogy ha megszűnik ez a semlegesség, akkor az országok kormányai befolyásolhatják azon oldalakat, akik nekik kedvező vagy épp ellent mondó híreket, cikkeket, szolgáltatásokat kínálnak. Lassíthatják vagy ellehetetleníthetik az olyan híroldalak látogathatóságát, amik kormány ellenes témákkal foglalkoznak, és felgyorsíthatják, könnyebben hozzáférhetővé tehetik azon oldalak elérését, amik a kormány propagandáját terjesztik. Ezen kívül a szolgáltatók is megszabhatják, hogy pl. a saját videós szolgáltatásukat könnyebben elérjük, míg egy Neflix-et/Spotify-t ellehetetleníthetnek, vagy csak prémium eléréssel lehessen hozzájuk férni.

net_semlegesseg.jpg

Egyelőre persze ez elsősorban Amerikát érinti, de nem kizárt, hogy Európát is elérheti ez a hozzáállás, ami senkinek nem lesz jó. Szerencsére pánikba itthon még nem kell esni emiatt, hiszen az EU-ban az internet-szolgáltatók egyelőre egy egységes működési kódex alapján üzemelnek, és bízhatunk benne, hogy ez csak az Amerikaiaknak fog gondot okozni (remélhetőleg még az ottaniaknak sem, de erről nem mi döntünk), nem fogja az EU-t is megfertőzni.

Előző bejegyzésünkben a Lott Boxokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr3313426833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása