Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az egyre dagadó lootbox botrány

2017. november 27. -

Korábbi cikkünkben már írtunk a lootboxokról, és hogy néhány, viszonylag jobb megoldás mellett egyre másra jelentek/jelennek meg a pay to win és egyéb, rosszul megoldott lootbox megoldások. Ugyan továbbra sem tűnik úgy, hogy az amerikai ESRB a loot boxokat szerencsejátéknak tekintené, az ügy több országban is vitatéma lett, és vannak, ahol nagyon valószínű, hogy elmarasztaló ítélet születik az ügyben, köszönhetően a Battlefront 2 körüli botránynak is.

fizetes.jpg

Lássuk, mi is történt előző cikkünk óta

A Star Wars Battlefront 2 bétájában a játékostársadalom felháborítónak találta többek között a lootbox rendszert is, hiszen könnyedén előnnyel indulhattak azok, akik pénzt költöttek a játékra, ami pedig a pay to win definíciója. Ezen felül a karakterek feloldásához szükséges kreditek körül is botrány volt, hiszen a hősök feloldása abban a rendszerben nagyon hosszú folyamatnak ígérkezett. Az EA (úgy tűnik a Disney nyomására) ki is vette a rendszert a játékból állítólagos átdolgozás céljából, de persze ez már csak eső után köpönyeg. Azóta több, egyéb játékról is kiderültek furcsaságok, többek között a Destiny 2-ben is úgy tűnik, a készítők trükköztek a rendszerrel, hogy így vegyék rá a játékosokat, hogy inkább dobozokat vegyenek, amit persze a játékosok nem értékeltek túl pozitívan, miután kiderült, és maga a kiadó is bocsánatot kért a „nem túl jó” rendszer miatt, és javításokat ígértek.

Mik a reakciók az egész botrányra?

A felháborodott felhasználók mellett több országban is vizsgálat indult a lootboxokkal szemben, Belgiumban például már le is zárult a vizsgálat, és megállapították, hogy igenis szerencsejátéknak minősül, és hogy ettől kezdve fel kell ezt tüntetni a játék dobozán, vagy a játék besorolásánál, valamint valószínűleg külön engedélyhez kötik az ilyen játékok megjelenését. Ez elindított egy folyamatot, mely után több más ország, így Franciaország és Anglia is vizsgálni kezdte az ezekre vonatkozó törvényeket. A kérdés persze mindenhol az, hogy valóban szerencsejátéknak tekinthető-e a lootbox, illetve hol húzódik a határ? Például ha a játékon belül is megszerezhetőek a dobozok, akkor nem egyértelmű, hogy ez pénzzel való szerencsejátéknak minősül-e. Másik kérdés, hogy mit lehet a dobozokból megszerezni, valamint, hogy ezekkel mit lehet kezdeni (lásd CS:GO, ahol még el is adhatóak a dobozból nyitott tárgyak, ami körül szintén volt nem kevés hercehurca de ott főleg az ilyen tárgyakkal való szerencsejátékos oldalak miatt).

Mit hoz a jövő?

Ez még kérdéses. Az biztos, hogy most elindult a lavina, és hogy hol áll meg, az még a jövő kérdése. Az viszont már most biztos, hogy a törvények mellett mi is tehetünk az ilyen rendszerek ellen azzal, hogy nem vesszük meg ezeket a játékokat, illetve nem engedjük, hogy kiskorúak játszhassanak velük, hiszen ők azok, akik a legbefolyásolhatóbbak az ilyen rendszerekkel.

Előző bejegyzésünkben a karácsonyfa állításról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr9713397417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása