Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Lézer, vagy tintasugaras nyomtatót válasszunk?

2017. október 05. -

Rengetegszer merül fel a kérdés, ha egy új nyomtató beszerzésén gondolkozunk, hogy lézer, vagy tintasugaras legyen-e. Mind a kettő típusnak vannak előnyei és hátrányai, ezért segítünk Önnek, hogy adott feladatokra, melyik változat az alkalmasabb. Tartson velünk és tanulja meg, a fontosabb különbségeket!

61gpique8ul_sl1500.jpg

Több szempontot is figyelembe fogunk venni, de sokszor az ár dönti el, hogy megvesszük-e az adott printert. Ha azonos „tudásról” beszélünk, akkor a tintasugaras nyomtatók olcsóbbak, mint a lézernyomtatók. A műszaki felépítésükből adódóan egy tintasugaras nyomtató előállítása költséghatékonyabb és egyszerűbb. Ha egy multifunkciós nyomtató beszerzése a célunk, akkor mindenképpen tintasugarast válasszunk, mivel a hasonló tulajdonságokkal bíró lézernyomtató, akár a háromszorosa is lehet az árnak.

hp_deskjet_3635.jpg

A másik leglényegesebb szempont a fenntartási költség, amit a nyomtató típusa és felhasználása határoz meg. Van egy egyszerű megállapítás, ami a legtöbb esetben megállja a helyét, mégpedig a tintasugaras nyomtató színes fényképnyomtatásra, míg a lézernyomtató monokróm szövegnyomtatásra a legalkalmasabb. A fenntartási költség mind a két esetben, akkor a legalacsonyabb, ha nem térünk nagyon el a felhasználástól. Egy lézernyomtató szebb nyomatokat készít, mivel a tonerpor jobban megtapad a papíron, aminek következtében nem fog elkenődni. A tintasugaras nyomtató pedig sokkal szebb fényképeket készít, mint egy színes lézernyomtató. Mivel mind a két nyomtatási mód teljesen eltér, ezért ha csak dokumentumok készítésére használjuk a lézeres printerünket, akkor sokkal kevesebb lesz a fenntartási költség, mintha egy tintapatronosnál tennénk ugyanezt, de ez az állítás fordítva is igaz, vagyis fénykép, színes képnyomtatásnál a fenntartási költség kevesebb, ha azt tintapatronos nyomtatóval tesszük.

Az áramfogyasztás is befolyásolhatja a választást, ebben az esetben a tintapatronos nyomtatók a jobbak. Egy lézernyomtató sokkal többet fogyaszt, mint egy tintasugaras.

A nyomtatási sebesség egyértelműen gyorsabb a lézernyomtatók esetében, mivel a legtöbbször csak dokumentumokat készítünk és nem színes fényképeket, de ha esetleg képeket szeretnénk nyomtatni lézeressel, akkor is gyorsabb lesz, mint a tintasugaras.

A piacon jóval több tintasugaras nyomtató található meg, mivel sokkal egyszerűbb a felépítése és olcsóbb az előállítása. A legtöbben pedig úgy gondolják, hogy a fényképnyomtatás a leglényegesebb szempont, ezért több is a tintasugaras printer.

Ha megbízhatóságról beszélünk, akkor egyértelműen a lézernyomtató nyer, a kevesebb mozgó alkatrészeknek hála. A meghibásodási statisztikák szerint is jobb a lézernyomtató, mint a tintasugaras.

Cikkünk végére értünk, így összesíteni kell, hogy melyik is a jobb választás. Kimondjuk, hogy nincs jobb választás. Mindent a saját igényeink határoznak meg. Ha mi csak szöveg nyomtatására akarjuk használni, akkor egyértelműen jobb a lézer, de ha fényképeket szeretnénk készíteni, akkor mindenképpen a tintasugaras típusokat válasszuk. Ha pedig mindkettőre szükségünk van, akkor mérlegelnünk kell, hogy melyik típusra van elegendő keretünk. A választás soha nem könnyű, de reméljük tudtunk segíteni kicsit ezzel az írással! Ha pedig szüksége lenne pár utángyártott tintapatronra, vagy utángyártott tonerre, akkor a linkre kattintva elérheti őket!

Előző bejegyzésünkben az Intel processzorairól írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr4512930591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása