Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az Intel bemutatta az asztali gépekbe szánt 8. generációs processzorait!

2017. október 02. -

2000px-intel-logo.jpgAz Intel szeptember 22-én leplezte le, hogy mivel is szeretnék elcsábítani a gamerek fejét idén, illetve jövőre. A legújabb generáció, vagyis már a 8. hatalmas javuláson ment keresztül, mivel az i3-as processzorok 4, míg az i5-ösök és i7-esek 6 maggal rendelkeznek és október 5-én kezdik meg a szállításukat. A processzor kódnevét még nem árulták el, de régebbi pletykák szerint „Coffee Lake”-nek keresztelték a 8. generációs családot (a 7. generációt „Kaby Lake”-nek nevezik). Hat új processzorral kedveskedik nekünk a cég, melyeknek a következő specifikációval és árral rendelkeznek:

Intel Core i3-8100: 117 dollárba kerül az USA-ban, 4 maggal és 4 szállal rendelkezik, szálanként 3.6 GHz-es sebességgel. Kiváló választás lehet munkára szánt gépekbe, de nem rendelkezik túlhajtási opcióval (no boost).

Intel Core i3-8350K: 168 dollárba kerül, szintén 4 maggal és 4 szállal rendelkezik, de itt szálanként már 4.0 GH-z a sebesség. Szintén nem lehet túlhajtani.

Intel Core i5-8400: 182 dollárba kerül, 6 maggal és 6 szállal rendelkezik, ami hatalmas előrelépés a régebbi modellek óta, szálanként 2.8 GHz-es sebességgel. A 2.8 GHz nem tűnhet soknak, de szerencsére van lehetőségünk túlhajtani, egészen 4.0 GHz-ig.

Intel Core i5-8600K: 257 dollárba kerül, 6 maggal és 6 szállal rendelkezik, szálanként 3.6 GHz-es sebességgel. Túlhajthatjuk 4.3 GHz-ig. Kicsit gyorsabb, mint az előző modell.

Intel Core i7-8700: Jönnek a nagyágyúk, ez a processzor már 303 dollárba kerül, 6 maggal és 12 szállal rendelkezik, szálanként 3.2 GHz-es sebességgel és túlhajtással elérhetjük az akár 4.3 GHz-et is. Brutális teljesítmény, valószínűleg a piacon lévő játékok közül egyik sem lenne képes kihasználni a tudását. Hatalmas számítási feladatokat igénylő alkalmazásokhoz viszont nem is kereshetnénk jobbat, ilyen például a videó szerkesztés.

Intel Core i7-8700K: Az abszolút overkill, 359 dollárba kerül, 6 mag és 12 sál, szálanként 3.7 GHz, túlhajtással pedig 4.7 GHz. Még brutálisabb teljesítmény, a cég állítása szerint ez a valaha készült legjobb processzor, melyet gamereknek gyártottak.

Az AMD tavaly mutatta be a Ryzen névre keresztelt processzorait, melyek legnagyobb előnye (az áruk mellett), hogy rendkívül gyorsak. A Ryzen bemutatásáig élt az a kép a gamerek között, hogy akinek nincs pénze Intel processzorra, az megveszi a lassabb, de olcsóbb AMD-t. A Ryzen bemutatásával ez a kép felborult, mivel a Ryzen számos esetben még gyorsabb is volt, mint a hasonló árkategóriában lévő Intel processzor. Az Intel viszont a 8. generációval valószínűleg vissza veszi az uralmat a piacon, mivel közel azonos áron adják a chipeket, mint az AMD, de jóval több maggal és jóval magasabb számítási kapacitással fognak rendelkezni. Pont azon a tulajdonságon fejlesztettek a cég mérnökei, ahol a Ryzen elhúzott mellettük.

Természetesen az Intel példákkal is előállt, amiken keresztül bemutatták, hogy hány százalékos gyorsulásra számíthatunk. A jelenleg legnagyobb játékos bázissal rendelkező Player Unknown: Battlegrounds (melyhez az idei Gamescomon több bejelentés is érkezett) másodpercenkénti képkocka száma (FPS) 45%-al több, mint a 7. generációs leggyorsabb processzornál, miközben rögzítjük, streameljük és játsszuk is a játékot.

Az Intel nagyot robbantott a 8. generáció bemutatásával és mindenkinek ajánljuk, aki a jövőben szeretne gépet építeni, vagy felújítani. Kíváncsian várjuk, hogy mit lép erre az AMD és milyen újításokat fognak belepakolni a következő Ryzen szériába. Izgalmas hónapok állnak előttünk!

Előző bejegyzésünkben a vízteres kandallókról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr8312918273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása