Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

A kondenzációs kazánok előnyei

2017. augusztus 01. -

A régi belső égésű kazánok ideje szépen lassan lejár. A kondenzációs gázkazánok sorra teret nyernek, hála a gázelőírások szigorodásának. 

Ez a változás mind a környezetünkre, mind pedig a hosszút távú rezsi költségünkre jótékony hatással van, ugyanis a kondenzációs kazánok számtalan előnnyel bírnak a régi kazánokkal szemben.

kondenzációs kazán

Vegyük például a régi kazánoknál fellépő, a kazántestre lecsapódó vízgőz, amely maró hatásával tett kárt a berendezésben. A vízgőz lecsapódásának elkerülése végett magas füstgáz hőmérséklettel próbálták kompenzálni a dolgot, azonban ez csak felesleges energia használat mellett valósult meg, és hatására megnövekedett a kéményen eltávozó füstgáz vesztesége.

A kondenzációs kazánok megjelenésével ezt a probléma már a múlté, ugyanis ezek a készülékek olyan kialakítással vannak felépítve, amely a kilépő égésterméknek 60 Celsius fokos hőmérsékletet biztosít, valamint a kibocsátott CO érték is alacsonyabb, mint elődjeiknél.

Akár 20%-os energia megtakarítás a kondenzációs kazánokkal

A kondenzációs kazánok 20%-os megtakarítást nyújtanak a hőcserélő kialakításnak köszönhetően. A kilépő égéstermék hőjének egy részét a rendszer leadja a visszatérő fűtővíznek, így előmelegítve azt. Logikus tehát, hogy a felfűtő részen már kevesebb energiára lesz szükség a víz megfelelő hőmérsékletre melegítéséhez. Így aztán nem csak a környezet terhelése csökken a kilépő égéstermék hőmérséklet csökkenésének köszönhetően, hanem otthonunk energia felhasználása is.

Szerencsére az emberek egyre jobban felismerik a gazdaságos energiafelhasználás előnyeit és annak a környezetre gyakorolt pozitív hatását is.

A kondenzációs kazánok még napjainkban is folyamatos fejlesztés alatt állnak, így az energia megtakarítás a jövőben még kedvezőbben is alakulhat.

Előző bejegyzésünkben a tűzjelző rendszerekről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5412708692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása