Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az automatikus vészfékezés autókban - hamarosan kötelező lehet

2017. április 25. -

Mi is az az automatikus vészfékezés?

Az automatikus vészfékezés azt jelenti, hogy amikor az autó elektronikája úgy értelmezi az adott helyzetet, hogy a vezető nem fékezett időben, de ennek ellenére kellett volna neki, akkor közbelép, átveszi az irányítást és lefékezi a járművet, mielőtt bekövetkezne a baj. Ezt különböző szenzorokkal, lézerrel, radarral és egyéb elektronikai újításokkal oldják meg a különböző autógyártók, de mindegyik rendszer más, és hatékonyságukban is különbözők.

Automatikus vészfék autóban

Mit mondanak a gyártók?

Azonban összességében elmondható, hogy az automatikus vészfékezés nagyban csökkenti a bekövetkezendő balesetek valószínűségét. Ezért összesen húsz gépjármű gyártónak egyöntetű véleménye, hogy előbb utóbb kötelező felszereltséggé kéne tenni az automatikus vészfékezést az autókban. Persze nem holnapután, vagy jövő év elejétől, de a nem túl távoli jövőben. Így többek között a Ford, a BMW, a General Motors, a Honda, a Hyundai, a Jaguar, a Kia, a Porsche, a Tesla, a Toyota, a Volkswagen és a Volvo gyártója szerint is a magasabb biztonsági előírások felé kellene tendálni.

Mi várható a közeljövőben?

Mindez olyannyira nem csak a scifi filmbeli jövőkép, hogy az USA közlekedés szabályozásáért felelős szervezete, az NHTSA fontolgatja, hogy a 2022-től újonnan legyártott autókban már kötelezővé kellene tenni az automatikus vészféket, ami konkrétan azt jelenti, hogy a gép dönthet úgy, hogy – biztonsági megfontolásokból ugyan – de elveszi az autóvezetőtől a döntés jogát, és lefékez helyette. Sőt. Bizonyos gyártók már ettől is továbbmennek. Nem csak a vészfékezést automatizálják, de az autó más biztonsági manőverezésre is képes, kikerüli a veszélyt jelentő akadályokat, így a kormányzást is átveszi, ha úgy látja jónak. Innen már csak pár lépés, hogy megjelenjen az utakon a jelenleg még mindig teszt fázisban lévő, teljesen önmagát vezető autó.

Előző bejegyzésünkben az infrapanelekről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2512452737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása