Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Automata öntözőrendszer kiépítése házilag

2017. január 17. -

Öntözőrendszer házilagos kiépítése

Sokan vannak, akik szeretik saját kézbe venni az otthoni teendőket. A barkácsolás, szerelés igazi férfimunka, ahol megmutathatjuk rátermettségünket, majd a későbbiekben büszkén példálózhatunk elkészített műveinkkel a párunk előtt.

Egy jól működő automata öntözőrendszer kiépítése nem kis feladat. Viszont ha jól elkészítjük, rövid idő alatt visszahozza a ráfordított időt, ugyanis a kerti locsolás ezután már nem veszi el szabadidőnket. Időspórolás mellett pénztárcánkban is több maradhat hónap végére, ugyanis az automata öntözőrendszerek a lehető legtakarékosabb vízhasználattal üzemelnek. Legoptimálisabb, ha az öntözőrendszer kiépítését olyan időpontra tesszük, mikor amúgy is áttúrnánk a kertet. Célszerű ezt a kertrendezési munkálatokkal összevonni, így több legyet üthetünk egy csapásra. Cikkünkben hasznos segítséget talál a tökéletes kivitelezéshez.

Az öntözőrendszer házilagos kiépítésének előkészületei


házi öntözőrendszer kiépítése

  1. Minden munka tervezéssel indul. Ebben az esetben sem teszünk másképp. Az öntözendő kerti területről méretarányos rajzot készítünk, pontos mérésekkel. A Rajzon Jelöljünk be minden olyan tereptárgyat, amely befolyásolhatja az öntözőrendszer kialakítását.
  2. A tervezés után meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a víznyerő helyünk teljes mértékben ki tudja majd szolgálni az öntözőrendszert. Ehhez a méréshez használhatunk átfolyás és nyomásmérő berendezéseket is, azonban bőven elegendő egy egyszerűbb technika is. Egy 10 literes vödör megtöltésének idejét mérve kiszámíthatjuk az átfolyást, illetve, ha szivattyúnk van, a típusa alapján megtudhatjuk annak teljesítményét.
  3. A tervrajz és az ismert víznyomás birtokában keressünk fel egy kertészeti/szerelvény áruházat, ahol a munkatársak segítségével beszerezhet minden szükséges elemet.
  4. A megvásárolt elemekből megkezdődhet az automata öntözőrendszer házilagos kiépítése.

 

Az öntözőrendszer telepítésének lépései

  • A már megrajzolt terv alapján ássuk ki az árkat, melyekbe a csöveket fogjuk fektetni
  • A több ágból álló öntözőrendszernél ki kell szükséges lépés a szelepdoboz kialakítása
  • A szelepeket ezután össze kell szerelni (sok boltban kérhetjük a szelepek összekötését), majd megkezdődhet a szelepek telepítése is.
  • A letelepített mágnes szelepekre engedjük rá a nyomást
  • Ezután következik a kisebb zónák kiépítése egyenként
  • Még a visszatemetés előtt teszteljük le a rendszert, hogy megfelelően működik-e
  • Ha valahol szivárog, illetve nem jut el a víz egyes részekre, még könnyedén orvosolható a probléma. Viszont ha minden tökéletesen működik, visszatemethetjük az árkokat.

Tipp: ha valamilyen hiba következtében az öntözés nem áll le, arra is van megoldásunk :-)

Az öntözőrendszerek házilagos kiépítése komoly feladat, ezért ha teheti, hívjon segítséget.

Előző bejegyzésünkben a 2017-es CES-ről volt szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5112132891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása