Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Szennyezettvíz szivattyú alkalmazása

2017. április 10. -

A különböző szennyezettségű vizek elnevezései

 

Mi a teendő, ha szennyezett víz problémánk van?A legtöbben nem tudják mi a különbség a különböző szennyezettségű, szivattyúzni kívánt vizek között. Azonban a szennyvízzel foglalkozó szakemberek különbséget tesznek tiszta víz, szennyezettvíz és szennyvíz között, aszerint, a vízben lévő szennyeződések átmérőjének függvényében. A tiszta víz ebből a szempontból nem iható vizet jelent, hanem azt, hogy nem található benne lebegő részecske, kosz, szilárd test, amelyek a szivattyúk kopását okozhatnák. A szennyezettvíz ezzel szemben már tartalmaz lebegő testeket, azonban azok átmérője maximum 50mm. Ilyen szennyeződés például a homok, vagy az iszap. Az ennél nagyobb méretű lebegő koszokat tartalmazó vizeket hívjuk szennyvíznek.

 

 

Grundfos KP 350 szennyezettvíz szivattyú

 

Mikor van szükség szennyezettvíz szivattyúra?

 

Az eddig leírtakból következik, hogy akkor, amikor tudjuk, hogy a szivattyúzásra szánt víz nagy valószínűséggel nem tartalmaz 50mm átmérőnél nagyobb szilárd szennyeződést. Nyilván nem fogunk minden szennyeződést külön centivel leméregetni, de azért ha látjuk, hogy egy nagyobb darab összeállt homok vagy iszapdarab lebeg a vízben, akkor lehetőleg azt vegyük ki kézzel, ha sok ilyen van, akkor ne szennyezettvíz szivattyút használjunk, hiszen ezek eltömíthetik a szivattyút, illetve roncsolhatják koptathatják is azt. Tipikus példa arra, amikor szennyezettvíz szivattyút használhatunk, amikor mosogatóvizet, mosóvizet, fürdővizet kell kiszivattyúzni, vízgyűjtőkből szeretnénk eltávolítani a vizet, illetve ha elöntötte az olvadt jég, vagy egyéb tiszta víz a pincénket, alagsorunkat, garázsunkat.

Előző bejegyzésünkben az elektromos radiátorokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr8712414161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása