Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Otthoni szerszámaink biztonságos használata 7.

A légkulcs

2016. március 18. -

A most következő szerszám már csak komoly csavarozási munkák alkalmával használatos eszköz. Kertesházi viszonylatban nem túl elterjedt, de ahol található kompresszor, ott előfordulhat ez a berendezés is. A Pneumatikus légkulcsok nagyban megkönnyítik a komolyabb csavarok, meghúzását.

A légkulcs felhasználása

legkulcs.jpgA pneumatikus ütvecsavarozókkal járműveken, ipari szerkezeteken és egyéb, nagyobb berendezéseken húzhatunk meg, vagy lazíthatunk ki anyákat és csavarokat. A pneumatikus szerszám forgató- nyomatékát ütőmechanizmussal egészítették ki, hogy a csavarok a rezgésből adódóan biztosan a lehető legjobb pozíciót vegyék fel, valamint az ütések segítenek a kilazításban is. Az ilyen berendezésekből találhatunk kisebb forgatónyomatékú gépeket, ezeket általában ezermestereknek szánják. Nás típusoknál a rendszer két kalapácsból áll, amik a forgatónyomatékot ütésekkel egészítik ki az orsó két oldalán. Az így létrejött nyomaték egyenletesebb, és a csavarkötést is jobban kíméli. Ezt a rendszert elsősorban professzionális használatra gyártják. A meghúzási nyomatékot minden esetben állítsuk a csavar vagy anya méreteihez, ezzel is védjük a csavarkötést a szakadástól.

  Ahhoz, hogy pneumatikus szerszámaink megfelelően működjenek rendszeresen olajozni kell a rendszert. Pneumatikus szerszámolajat számos gyártótól be lehet szerezni. A pneumatikus szerszámoknál használt olajoknál fontos szempont, hogy ne képezzenek habot és ne legyen agresszív a tömítések anyagaival szemben. Ha a légkulcsot olajozás nélkül használjuk, akkor a berendezésben bizonyos idő elteltével maradandó sérülések keletkezhetnek.

Általában a forgásirányváltóval tudjuk állítani a meghúzási vagy lazítási fokozatokat.

Légkulcsunk háttér támogatása

A légkulcs megfelelő teljesítményét akkor képes elérni, ha megfelelő kompresszort használunk hozzá, amely folyamatosan képes a leírásban szereplő nyomást fenntartani, mivel a kompresszor kihasználható kapacitását a szállított levegő mennyisége határozza meg. Amennyiben kompresszorunk nem képes megfelelő mennyiségű levegőt előállítani, a légkulcs és a kompresszor közé légtartályt kell beépítenünk.

Előző bejegyzésünkben az irodai ergonómiáról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr78492610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása