Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Irodai ergonómia - bútorok és légkondícionálás

2016. március 17. -

K.F.M Murrell megfogalmazása szerint az ergonómia az ember és a munkakörnyezete kölcsönhatásának tudományos tanulmányozása, M. S. Sanders & E. J. McCormick meghatározása szerint pedig az ergonómia feltárja és alkalmazza azokat az ismereteket az ember viselkedéséről, képességeiről, korlátairól és egyéb tényezőkről, amiket figyelembe kell venni a (munka)eszközök, berendezések, feladatok és a környezet megtervezésekor. 

A feladatok és a szükségletek értelemszerűen teljesen eltérőek egy fizikai munka, vagy egy irodai munka során, így az ergonomikus munkahelyet is teljesen más paraméterek szerint kell kialakítani. Jelen cikkünkben az irodai munkavégzés irodabútor, illetve hőmérsékleti feltételeit vesszük górcső alá.irodabutor-klima.jpg

Hatékony munkavégzés – hogy csak a feladatra kelljen figyelni

Az irodai munkavégzés sok órás üléssel jár. A szék, amiben ezt az időt el kell tölteni kiemelt jelentőséggel bír a hatékonyság szempontjából is, nem csupán az esztétikai értéke, hanem statikai jellegzetességei is éppolyan fontosak, sőt fontosabbak. Az emberi szervezet evolúciósan nem ülésre lett kitalálva, egyszerűen fogalmazva nem tesz jót neki a hosszú ideig tartó ülés. Pláne, ha ezt egy rossz pozícióban kell végigülni, például megfelelő deréktámasztás nélkül. Amikor kiválasztjuk az irodabútort, figyeljünk rá, hogy az kellően segítse a helyes testtartás megtartását, ezzel sok kellemetlen gerinc és egyéb ízületi problémától tudjuk megóvni az eszköz felhasználóit, ezáltal kényelmesebb és egészségesebb környezetet tudunk kialakítani, és kisebb lesz az esélye a gerincproblémák orvoslása miatt kialakuló időszakos munkaerő-kiesésnek. Megfelelő irodabútort az Enterieur Bútor Webáruházból szerezhet be!

Klimatizálás – ideális hőmérséklet = maximális teljesítmény

A tikkasztó nyári melegben, erős napsütésben bizony a szabad ég alatt tartózkodni is káros, sőt életveszélyes is lehet, de nem szabad azt hinni, hogy az irodai dolgozók kevésbé szenvednek a melegtől. Főleg, amennyiben magas páratartalom párosul a magas hőmérséklettel, kifejezetten megnehezíti az adminisztrátoroktól kezdve a IT munkatársain át igazából mindenki munkáját. Extrém esetekben akár el is lehetetleníti azt. A levegő hűtése nem feltétlenül luxus, hanem megtérülő befektetésként lehet rá tekinteni, mivel így kontrollálható a nyári időszakban a munkavégzés hatékonysága. Ergonomikus iroda, jobb teljesítmény.

Arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a hűtési időszak előtt még időben történjen meg a klíma karbantartása (a karbantartási költségeket le lehet faragni, ha már a klímaszerelést profikra bíztuk), tisztítása, mivel a nem rendeltetésszerű használat megkeserítheti a gyengébb immunrendszerrel rendelkező dolgozók életét, hiszen a légkondiciónáló berendezésben számos kórokozó felszaporodhat az év során, melyek aztán bekapcsoláskor szétszóródnak a légtérben. Ennek eredménye pedig akár megbetegedés is lehet.

Előző bejegyzésünkben a klíma nélküli wellnessről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr628489158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása