Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Otthoni szerszámaink biztonságos használata 6.

A szalagcsiszoló

2016. március 08. -

Előző szerszámokról szóló cikkemben a gyalugépről írtam. A gyalugéppel a munkadarab durva megmunkálása lehetséges, azonban, a végső fázisban, át kell csiszolnunk az anyagot, hogy ne legyen érdes, ne álljon ki belőle szálka, szép, egyenletes és homogén legyen a felszíne. A szalagcsiszolót használhatjuk fémhez, fához, esetleg műanyaghoz, azonban a jelentős porképződés végett nem javasolt gipszkarton felületek egyenetlenségeinek csiszolására.

Előkészületek a csiszoláshoz

A szalagcsiszoló átszerelése, tisztítása előtt a hálózati vezetéket távolítsuk el az aljzatból. A csiszolószalag felhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a felhelyezett csiszoló szalag a műszaki adatokban feltüntetett méretekkel rendelkezzen. A csiszolószalagot a felület kívánt minőségéhez mérten válasszuk meg. Durva csiszoláshoz használjunk nagy, valamint közepes szemcseméretű szalagokat. Minél nagyobb a szemcseméret, annál nagyobb a fogásmélysége is. Felületek előkészítéséhez (pl. lepattogott festék pótlása előtti előkészítés) használjunk közepes szemcseméretű szalagot.   A finom felületeket, kis szemcseméretű csiszolószalaggal munkáljuk meg.

Fokozott figyelmet fordítsunk arra, hogy ne használjunk túl kopott, sérült, eltömődött szalagot. A sérült csiszolószalag elszakadhat a munka közben, ami a munkadarab sérüléséhez, de akár balesethez is vezethet!

A szalagcsiszoló használata

A csiszológép tápkábelét csatlakoztassuk az elektromos hálózatra, majd a csiszolót a működtető kapcsoló benyomásával indítsuk el. Amennyiben a berendezésen található kapcsolórögzítő gomb, úgy a működtető kapcsolót benyomott helyzetben rögzíteni lehet. A rögzített helyzet kikapcsolásához nyomjuk meg a bekapcsoló gombot, majd engedjük fel.

Érdemes lehet a rögzítő gomb működését a gép indítása előtt kipróbálni.

szalagcsiszoló gépA szalagcsiszolót magabiztosan, két kézzel tartsa, majd bekapcsolt állapotban helyezze rá a munkadarab felületére, ellenkező esetben lehetséges, hogy a szalagcsiszoló visszarúg vagy a gép váratlanul megugrik. A csiszológépet a szalag egész felületével helyezzük a csiszolandó munkadarab felületére, majd enyhén lenyomva mozgassuk a felületen előre-hátra. Ne nyomjuk nagy erővel le a szalagcsiszolót, mert ettől még nem lesz nagyobb csiszolási teljesítménye a gépnek, maximum a szalag gyors kopását érjük el vele és a gép felmelegedését. A csiszológép a szalag forgásából adódóan, magától előre halad, ezt az automatikus mozgást kézzel kell ellensúlyoznunk a gép ellentétes irányú húzásával.

Amennyiben állítható a szalagsebesség, úgy az optimális sebességet gyakorlati tapasztalat által kell megtalálnunk. Ilyenkor vegyük figyelembe a szalag szemcseméretét és a megmunkált anyag minőségét.Fa csiszolását szálirányosan végezzük, mivel a keresztirányú csiszolással a felület minősége nem lesz tökéletes. Fém felületek csiszolásánál használt szalagokat később fa és más anyagok csiszolására már ne használjuk, mert a munkadarab felülete nem lesz jó minőségű.

A csiszolás végeztével engedjük fel a működtető gombot, majd várjuk meg még a szalag megáll, és csak utána tegyük le a szalagcsiszolót. A csiszolószalagokat felakasztva tároljuk, mivel a lehelyezés végett a szalagok a saját súlyuktól is megtörhetnek, vagy deformálódhat a szélük, ami szakadáshoz vezet.

A szalagcsiszolókkal hatékony munkát végezhetünk, cserébe azonban a befejezett munka után tisztítsuk meg a gépet és helyezzük száraz, egyenes felületre. Egy esetleges meghibásodás folytán forduljunk márkaszervizhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr118454066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása