Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Otthoni szerszámaink biztonságos használata 5.

A gyalugép

2016. március 03. -

Ahogy haladunk előre otthoni szerszámainkat bemutató cikksorozatunkban, egyre inkább olyan gépek kerülnek előtérbe, amik már nem biztos, hogy minden kertes ház körül megtalálhatóak. Ilyen elektromos kézi szerszám a most következő alanyunk is, a gyalugép.

Elektromos gyalugépünket deszkák, lécek, gerendák és más tömör faanyagok felületének gyalulására használhatjuk. A fa elemekbe oldalhornyokat alakíthatunk ki, illetve éleket lehet letörni vele. A jobb minőségű gyalugépeken fokozatmentesen beállítható a fogás mélysége és a falc mérete is, valamint ha van elszívó csonk rajta, porszívót vagy porzsákot is csatlakoztathatunk rá a forgács és por elszívásához, gyűjtéséhez.

Előkészületek a gyaluláshoz

Munka közben ajánlott a védőszemüveg használata. A hosszan tartó zajártalom halláskárosodáshoz vezethet, ezért használjon fülvédőt, ajánlott a védőkesztyű és porszűrő maszk használata is. A munka megkezdése előtt állítsuk be a fogásmélységet. A gyalugépet helyezzük sík felületre, és a fogásmélység beállító csavar elforgatásával állítsuk be a fogás mélységét.

A gyalulás megkezdése előtt ellenőrizzük le a kések beállítását és a befogást!

Hogyan gyaluljunk biztonságosan?

extol gyalugépHa a munkadarab súlya nem elég a stabil megfogáshoz, rögzítsük le azt. A megmunkálandó anyagot soha ne fogja kézzel vagy a lábával. Gyalulás előtt ellenőrizze le, hogy a munkadarab megmunkálandó felületében nincsenek-e szegek, facsavarok stb. Amennyiben vannak, úgy ezeket távolítsa el. A gyalulási fogásmélységet érdemes egy próbadarabon leellenőrizni.

A védőbütyök a gyalu lehelyezésekor megvédi a faanyagot és a gyalukésünket is. Amikor a gyalut a kézben tartjuk, akkor a bütyök a rugóerőből adódóan előretolódik a csúszótalpból. A lehelyezett gyalun a bütyök a csúszótalpat megemelt állapotban tartja, ezáltal nem sérül a fafelület és a gyalu kése sem.A gyalugép csúszótalpának az elejét helyezze rá a munkadarab felületére, a kések ne érjenek a felülethez, majd a gyalut határozottan tartsa meg az elülső és a hátsó fogantyúnál megfogva. Nyomjuk le a reteszoldó gombot, majd a bekapcsoló gombot. A gyalut lassan tolja előre felé, és közben a finoman nyomja rá a munkadarab felületére.

A gyalulás könnyebben végezhető, ha a faanyagot kissé megdöntve fogjuk be, és a gyalut felülről lefelé toljuk. A gyalugép a megmunkálás alatt egyenletes fordulatszámmal forog és a forgácsot egyenletesen is szórja ki az elszívó csonkon keresztül. A végeredmény minősége függ az előtolás sebességétől és a fogásmélységtől. Durvább gyalulás alatt használjunk nagyobb fogásmélységet, azonban finomabb munkáknál inkább kisebb fogásmélység használata javasolt, illetve toljuk lassabban a gépet. Ha keményebb faanyagot munkálunk meg, akkor állítsunk be kisebb fogásmélységet és a gépet még lassabban mozgassuk a felületen.

Fontos, hogy a gyalukések mindig a lehető legélesebbek legyenek, mert a gyalulás minősége ettől függ!

Előző bejegyzésünkben a VW körüli visszahívásokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr278421194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása