Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Otthoni szerszámaink biztonságos használata 4.

A felsőmaró

2016. február 17. -

Otthoni szerszámaink használatáról és helyes tárolásáról szóló cikksorozatunk előző részeiben taglalt szerszámainkkal már egész jól megmunkálhatjuk otthoni faanyagainkat. A most következő szerszám a méretre vágás utáni megmunkálást hivatott segíteni.

Mire jó egy felsőmaró?

Az elektromos felsőmaró géppel főleg réseket, hornyokat és fazettákat marhatunk a munkadarabra. Így egy sima asztallapra is gyönyörű dombor mintákkal ékesített felületet készíthetünk. Ehhez nem kell más mint kreativitás, ügyes kezek, és egy megfelelő felsőmaró.

Felsőmarónk üzembe helyezése

Felsőmaró szerszámFelsőmaró gépünk használatakor ügyeljünk arra, hogy az elektromos kábel ne érjen a marókéshez!

Marókés behelyezése, cseréje előtt mindig  húzza ki az elektromos kábelt a hálózati dugaljból. A marókés megfelelő behelyezését és rögzítését a tokmányban kellő odafigyeléssel végezze és mindig ellenőrizze le. Csak megfelelő szárátmérővel rendelkező marókést használjon, olyat, amelyik alkalmas a berendezésünk maximális fordulatszámán történő megfelelő munkavégzéshez.

Állítsuk be a mélységi ütközőt

Ehhez először meg kell lazítanunk az ütköző csavarját, beállítani az ütköző megfelelő mélységét, majd határozottan húzzuk meg a csavart

Precíz maráshoz helyezzünk fel vezetőlapot

Amennyiben pontos, precíz marást szeretnénk kivitelezni, szükségünk van a vezetőlapra, melyet az berendezés alap testéhez tudunk rögzíteni két csavar és csavaranya segítségével. Ügyeljünk arra, hogy a vezetőlapon a nyílás megemelt széle felfelé álljon. Felhelyezett vezetőlappal csak olyan marókések használhatók, amelyek átférnek a lap nyílásán. Vezetőlap felhelyezésével használni tudunk porelszívót is.

Zavar a por? Használjunk porelszívót

Berendezésünkhöz ipari porszívót, elszívó berendezést is tudunk csatlakoztatni, mellyel a marás közben létrejött port és forgácsot szívhatjuk el a munkafelületről. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az elszívó berendezés műanyag részét rögzíteni a marógép alap-testére, az erre szánt két csavar segítségével. Ezután már csak az elszívótömlőt kell felhelyeznünk a műanyag csonkra. Ögyeljünk rá, hogy a csonk kifelé, a felsőmaró hátsó része felé mutasson.

Befogótokmány és marókés csere

Húzzuk ki a felsőmaró elektromos kábelét a hálózati csatlakozóból. Gátoljuk meg a tengely elfordulását a reteszelő gomb segítségével, majd lazítsuk meg a tokmány anyacsavarját. Vegyük ki a tokmányt, majd tisztítsuk meg a tartóelemet. Tegyük be a használni kívánt tokmányunkat, és helyezzük vissza a biztosító anyacsavart. Tegye be a választott marókésünket a befogó tokmányba, és húzzuk meg a biztosító anyacsavart. Ügyeljen arra, hogy a marókés szára legalább 20mm hosszúságban be legyen fogva a tokmányba. A marás alatt folyamatosan ellenőrizze, hogy a biztosító anyacsavar megfelelően rögzíti-e a marókést a tokmányban.

Oldalsó ütköző felerősítése

Csavarozzuk fel a rudakat az oldalsó ütközőre, a rudak másik végét pedig helyezzük be a marógépünk alap-testébe, ezután rögzítsük az ütközőt a biztosítócsavarokkal.

Állítsuk be a marási mélységet

A beállításhoz a függőleges irányú előtolás biztosítókarját fel kell engednünk. Nyomással mozgassuk a kést a megfelelő pozícióba. A függőleges előtolás biztosítókarját reteszeljük. Állítsuk be a mélységi ütközőt, ezután pedig rögzítsük csavarral.

És akkor marjunk!

A munkavégzés alatt használjon legalább szem- és fülvédő felszerelést!

Felsőmarógépünk általában biztonsági kapcsolóval van ellátva, és jobb esetben a be/kikapcsoló gomb közelében találhatjuk meg. Akkor tudjuk megnyomni a be/kikapcsoló gombot, ha előtte benyomtuk már a biztonsági kapcsolót. A felsőmarógép biztonságos mozgatásához használja mindkét kezét és ügyeljen arra, hogy ne nyúljon bele a forgó kés mozgási tartományába! Csak akkor engedjük rá a felsőmaró kését a munkadarabra, amikor az már elérte a legnagyobb fordulatszámot. A marási irányra is figyeljünk, a marókést a megmunkált munkadarab felé mozgassuk!

Állítsuk be a megfelelő fordulatszámot

Minél kisebb marókést használunk, annál nagyobb fordulatszámon dolgozunk. Azonban a túl magas fordulatszámmal forgó marókés, égési nyomokat hagyhat a megmunkált felületen.

A munka befejezése után vegyük ki a marókést a felsőmarógépből. Fújjuk ki berendezésünkből a port és forgácsot nagynyomású levegő segítségével, esetleg ronggyal törölgessük át, mielőtt eltesszük.

Előző bejegyzésünkben a kézi körfűrészekről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr78398278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása