Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Otthoni szerszámaink biztonságos használata 1.

A Csavarbehajtó

2016. január 28. -

Nincs olyan kreatív, kertes házban élő családapa, kinek ne lenne a repertoárjában csavarbehajtó szerszám. Egy ilyen eszköz sokszor kitud húzni minket a hirtelen jött csávából.

A csavarbehajtó megkönnyíti munkánkat.

Aki már szerelt össze lapszerelt bútort, sima mezei csavarhúzóval tudja, hogy vannak olyan helyzetek, mikor áldásként tekintünk csavarbehajtónkra. Azonban a hosszú élettartam eléréséhez nem árt tudni, hogyan is használjuk elektromos szerszámunkat rendeltetés szerűen és miként tisztítsuk meg.

A csavarbehajtók jellemzői

fúró-csavarozónk felhasználási területe általában elég széles körű. Fém, fa, műanyag és egyéb anyagok fúrására használhatjuk, illetve csavarok be- és kihajtása, meghúzása a fő rendeltetése. A jobb minőségű csavarozók fordulatszám váltóval, irányváltó kapcsolóval, véletlen indítás gátoló kapcsolóval, puha fogású gumi fogantyúval (Soft Grip) vannak ellátva, valamint a komolyabb akkumulátoros típusokban elektronikus túlterhelés védelem is be van szerelve. Ezek az extrák mind a precíz munkát hivatottak megkönnyíteni, valamint a személyi biztonságunkról is gondoskodnak.

Csavarozónk előkészítése

Mielőtt munkához látnák, készítsük fel csavarbehajtónkat a munka elvégzéséhez. Először is foglyuk be a megfelelő szerszámot a tokmányperselybe. A befogásához forgassuk el a tokmányperselyt a nyitási irányba, a pofákon láthatjuk, hogy szétnyílnak, vagy záródnak. Amennyiben csavart szeretnénk behajtani, meghúzni, úgy a csavarozó bitekhez használjunk adaptert. A szerszámot, vagy adaptert a lehető legmélyebbre toljuk be a tokmányba, majd ezután forgassuk vissza a tokmányperselyt addig, míg teljesen rá nem zárulnak a pofák a szerszámra/ adapterre. A szerszám megfelelő befogását mindig ellenőrizzük le.

Állítsuk be a forgásirányt (ezzel válthatunk a csavar ki- vagy becsavarása között), majd válasszuk ki a megfelelő forgató nyomatékot. Ügyeljünk arra, hogy a túlzott nyomatékkal könnyen elkenhetjük a csavar fejét, vagy a rosszabb minőségű behajtó bitünket. 

 A helyes használat

A munkaterületet tartsa tisztán, valamint lássa el kellő megvilágítással.  A csavarbehajtót ne használja robbanásveszélyes területen, vagy gyúlékony folyadékok és gázok közelében, mivel a csavarbehajtó belsejében szikrák keletkeznek, amelyek berobbanthatják a gyúlékony gőzöket, porokat.

Csavarbehajtónkba befogott szerszámunkat mindig álló helyzetben, pontosan illesztve helyezzük a munkadarab erre kialakított részére (pl. csavarfejen található "X"), máskülönben a forgórész könnyen lecsúszhat, ezzel sérülést okozva rajtunk.

Jöjjön egy gyors tipp!

Nagyobb átmérőjű, vastagabb csavar kemény anyagba való behajtásánál, érdemes lehet kisebb átmérőjű fúrószárral előfúrni a munkadarabot a csavarunk hosszúságának a 2/3 részéig. Amennyiben fémbe szeretnénk vastagabb csavart fúrni, használjunk élezett gyorsacél (HSS) fúrót.

Ügyeljen arra, hogy a gépet és a szerszámot ne terhelje túl. Komolyabb igénybevételnél, gyakori szünetekkel, a csavarbehajtónk le tud hűlni, így megtudjuk óvni berendezésünket a túlmelegedéstől, esetleges leégéstől

Tisztítás

Mielőtt elkezdenénk a tisztítást, győződjünk meg róla, hogy leválasztottuk csavarbehajtónkat a hálózatról (akkus csavarbehajtónál eltávolítottuk-e az akkumulátort). Készülékünket mosogatószeres vízbe mártott, majd  jó alaposan kicsavart ruhával töröljük meg. Ügyeljen arra, hogy víz ne kerüljön a kéziszerszámba. A tisztításhoz tilos használni szerves oldószereket (pl. acetont), mivel megrongálhatják a műanyag felületeket!

Amennyiben készülékünk meghibásodik, forduljon márkaszervizhez!

Előző bejegyzésünkben a rámpafűtésről volt szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr968325918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása