Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

A laptopvásárlás veszélyei

2015. július 10. -

Ahogy az informatika fejlődik, egyre inkább elérhetővé válnak a jobbnál jobb számítástechnikai eszközök, egyre jobb és jobb árakon. Legyen szó egyszerű perifériákról, komplett asztali gépekről, laptopokról, telefonokról, táblagépekről és ezek keverékérős is (phablet). Azonban érdemes vigyázni ezekkel az „akciós”, „kihagyhatatlan” ajánlatokkal, mivel például laptop vásárlásnál sajnos előfordulhat, hogy silányabb gépet veszünk, mint amire számítunk. A hirdetésben azt látjuk, hogy 3 Ghz-es 4 magos processzor, sok memória, sok a videokártya memória, stb., és ez nagyon szépen és jól hangzik, de jusson eszünkbe, hogy nem minden arany, ami fénylik. Előfordulhat például, hogy a lehető legsilányabb alkatrészek kerülnek abba a gépbe, így például hiába van sok memória, ha azok teljesítményben elmaradnak még a ma elvérható átlagos szinttől is. Vagy például hiába van sok memória már a videokártyához is, ha maga a videokártya nem hoz még annyi teljesítményt sem, hogy egy fullHD felbontású videót szaggatás mentesen megnézhessünk. Vagy ha az alkatrészekkel önmagukban nincs is gond, lehet,hogy mindezt a sok szép és (talán) gyors perifériát egy silány alaplapra teszik rá, ami nem tudja kihozni ezekből az alkatrészekből a maximumot. Vagy még a minimumot sem.

laptop-2.png

Ahogyan azt előző bejegyzésemben is írtam, érdemes a lehető legtöbb utánajárással, és meggondolással választani, megnézni a pontos adatokat, esetleg az interneten utána járni, hogy mások mennyire ajánlják az adott gép megvásárlását, esetleg összehasonlító teszteket olvasni róla, vagy a benne található perifériákról. A bolt vagy webáruház eladóit nem biztos, hogy megéri megkérdezni az adott termékről, mivel nekik nem feltétlenül az az érdekük, hogy nekünk a legjobbat nyújtsák, hanem az, hogy eladják a náluk található laptopokat, legyenek azok bármilyenek. A lényeg az óvatosság, mivel senki sem szeret csalódni a megvásárolt termékben, és nem is biztos, hogy mindenhol visszaveszik a megvásárolt terméket csak azért, mert nem hozza azt a teljesítményt, amit elvárunk tőle. Természetesen fontos azt is eldönteni, hogy milyen felhasználásra szánjuk a gépet, mivel internetezni, esetleg kisebb felbontású filmet nézni vagy online Flash játékokkal játszani egy viszonylag gyengébb gépen is lehet, ám a nagy felbontású filmekhez, modernebb játékokhoz, zene- vagy filmvágáshoz például már keményebb vas kellhet. Ha van a családban, ismerősök között olyan, aki ért hozzá, akkor szintén érdemes tanácsot kérni tőle, egy külsős hozzáértő ugyanis pontosan meg tudja mondani, adott feladatokhoz milyen gép kell, illetve hogy egy adott gép mennyire éri meg az árát. Használt laptop vásárlás esetén is érdemes körültekintően eljárni, nehogy zsákbamacskát vegyünk. A használt laptop nagy előnye, hogy olcsók, esetenként akár fele annyiba kerülnek, mint a hasonló teljesítményű, vadiúj társaik, A külső kopások (ha vannak), nyilván sokak kedvét elvehetik egy adott laptop megvásárlásától, míg ez másoknál nem biztos, hogy lényeges szempont. Érdemes új, de leginkább használt laptopoknál is például teszteket lefuttatni vásárlás előtt a laptopon (ha van rá lehetőség), milyen állapotban van az akkumulátor, a HDD/SSD, memória tesztek, monitort letesztelni, ne legyen pixelhibás, stb. Így kisebb az esélye, hogy pórul járunk.

Előző bejegyzésünkben az ütvefúrókról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr587615658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása