Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Hogyan működik az elektromos cigaretta?

2015. március 20. -

e-cigaretta.jpgA klasszikus elektromos cigaretta felépítése:

  • cserélhető patron
  • fűtőszálat tartalmazó porlasztórész
  • akkumulátor

Mit takarnak az egyes elemek?

A patron ami egyben a szipka is, az a rész amit a felhasználó a szájába vesz. A patronban található az utántöltő folyadék. Ezt hívják "e-liquid"-nek. A patronokat cserélés előtt típustól függően több alkalommal (5-7x) újra lehet tölteni egy speciális utántöltő segítségével.

A cigaretta középső része, ami egyben az e-cigeretta lelkét is jelenti, az un. porlasztó rész, atomizátor vagy gyakran kazánnak nevezett egység. A benne található fűtőszál segítségével a patronban található folyadék felmelegszik, majd gőzzé alakul. Ez a gőz kerül belélegzésre az e-cigi megszívásakor. Maga a gőz tartalmazza az aromát, amiből egész széles kínálat áll rendelkezésünkre a piacon, kezdve a dohány ízűtől az energiaital ízesítésig bezáróan, nikotinos és a nikotinmentes kivitelben egyaránt. A folyadékban lévő növényi glicerin vagy propilén-glikol elpárologva füstszerű párát képez, így adva vissza a füst élményét a használónak. Akit jobban érdekel, hogy milyen  aromák kaphatók azok látogasson el a Hybridcigi e-liquid és elektromos cigaretta webáruházba.

Az akkumulátor tároló, amely egyfelől biztosítja a működéshez szükséges elektromos áramot (újratölthetős Li-ion akkumulátor formájában) másfelől tartalmazza a vezérléshez szükséges mikroelektronikát. Automata típus esetén itt található a vákuumkapcsoló is, aminek annyi a szerepe, hogy érzékeli mikor szívják meg az cigarettát és bekapcsolja a rendszert. Léteznek manuális akkumulátorral ellátott e-cigik is, amelyeken egy nyomógomb áll a rendelkezésünkre, és addig működik, amíg a gombot nyomva tartjuk. Sok típusnál az akkumulátor végén egy LED is helyet kap, ami szíváskor fokozatosan felvillan, ezzel törekedve az izzó parázs látványának imitálására.

Miből áll az utántöltő folyadéka?

Az utántöltő folyadék általános alkotórészei: víz, növényi glicerin vagy propilén glikol (az alkoholok csoportjába tartozó szénhidrogén-vegyület) és aroma.

Mennyire ártalmas az e-cigi?

Mivel maga a porlasztó ténylegesen nem ég, csak a párát fejleszti, így belégzésre egyedül az utántöltő folyadék alkotóelemei kerülnek, szemben azzal a több ezer nem kívánatos alkotóelemmel amit egy hagyományos cigaretta tartalmaz.

Mit jelent az integrált patronos elektromos cigaretta?

Ennek a típusnak a működési elve teljesen megegyezik az előbb taglalt három részesével, azzal a különbséggel, hogy a porlasztó és a patron egybe van építve. Ennek a típusnak az az előnye, hogy általában jobban füstölnek és minden egyes patroncserével egy teljesen új porlasztóhoz jut a használója, aminek következtében nem kell karbantartani vagy újat venni. A hátránya viszont, hogy sokkal drágább, mint a sima patronos kivitel.

Előző bejegyzésünkben a napelemes áramtermelésről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr497286425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása