Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Gépek CE jelölése

2022. augusztus 04. -

A CE olyan jelölés, ami igazolja a hatóságok számára, hogy az adott termék teljes mértékben megfelelel a rá vonatkozó követelményeknek. A gyártóknak és a forgalmazóknak ismerniük kell a követelményeket, mivel a gyártás, tervezés során figyelembe kell venniük és igazolni is kizárólag ennek az ismeretében tudják.

A CE jelölést az átalakításnál is el kell végezni.

A piacra és a felhasználókhoz biztonságos gépeket lehet kizárólag eljuttatni, ez fontos szempont a forgalmazók, gépgyártók, üzemeltetők és átalakítók tekintetében is. Nem csak jogi megfelelésről van szó, hanem etikairól is, ugyanis az érintettek fizikai biztonsága a fő szempont. A 2006/42/EK irányelvben leírt információk vonatkoznak a gépekre, az egész magába foglalja az egészségvédelmi és biztonsági követelményeket is.

Szükséges a CE jelölés a gépek átalakításakor?

CE jelölést akkor is kötelezően szükséges elvégezni, ha a gépek jelentős átalakításon esnek át, ilyen lehet például egy olyan módosítás is, amit a gépdirektíva határoz meg alapvető követelményként, ezek befolyásolhatják a géppel kapcsolatos kockázati tényezőket is. Az alapvető követelményeket tehát a 2006/42/EK összefoglalja, ám a műszaki követelmények a harmonizált szabványoknál keresendőek. A kötelezettségek szempontjából a beazonosítás alkotja az első lépést.

Vannak kifejezetten olyan cégek, akik azzal foglalkoznak, hogy segítsenek a berendezések, illetve gépek CE jelölése kapcsán, ráadásul a feladataik közé tartozik a gépvizsgálatok előkészítése és elvégzése, de még a kockázatértékelés is a folyamataik közé tartozik.

Az ipari jelöléstechnika szolgáltatásai vonatkoznak az egyedi és a sorozatban gyártott újabb berendezésekre is, de még a gyártósorozatokra, robotcellákra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr6417900689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása