Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Megéri-e elektromos autót venni?

2022. november 24. -

Az elektromos autókat illetően Kanadában is végeztek kutatásokat, amelyek érdekesek lehetnek más országok számára is. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy az elektromos autókkal jelentősen spórolhatunk, főleg a mostani üzemanyagárak mellett. A Clean Energy Canada kutatócsoport 6 olyan elektromos modellt vetett össze benzinessel, amelyek meglehetősen népszerűek. 8 évre határozták meg az összehasonlító költségeket, elsősorban olyan tulajdonosokat vettek alapul, akik évente 20 ezer kilométert is levezetnek. Kanadában jelenleg 2 dollár körül mozog az üzemanyag ára, ami azt jelenti, hogy 8 év alatt 24 ezer dollárt is megspórolhat az, aki elektromos autót használ. Bár fontos figyelembe venni az adott modellt is, hiszen vannak eltérések a különféle típusok között. Sokan szeretik például a Peugeot által forgalmazott elektromos járműveket, ami nem véletlen, hiszen a Peugeot alkatrészei megbízhatóak.

Elektromos autókka spórolhatunk.

Ha valaki többet megy egy évben, mint 20 ezer kilométer, az üzemanyag ára pedig a jövőben továbbra is nő, akkor garantált, hogy érdemes elektromos autóra váltania.

Mitől függhet még, hogy kifizetődő megoldás-e az elektromos autó?

Kanadában is minden egyre csak drágul és ez is nagyban ösztönzi a lakosságot a váltásra. A drágulások miatt sok autótulajdonos kényszerült arra, hogy vezetési szokásain is változtasson. Országonként is eltérhet, hogy mennyire éri meg egy elektromos autóba fektetni, a spórolás mértéke ezen kívül függ a modelltől, a hozzá tartozó költségektől, az üzemanyag áraktól és nem utolsó sorban az úthálózattól.

Hazánkban például az országos infrastruktúra még nagyon messze van a tökéletestől, ugyan folyamatosan fejlődik, csak eléggé lassú ütemben. Az üzemanyag ára még az árstop ellenére is drága, amennyiben ezt eltörlik, rendkívül megnő a gépjármű fenntartási költsége. Amennyiben bárki is úgy dönt, hogy ráveszi magát egy elektromos autó vásárlására, előtte mindenképp részletesen informálódjon és vegye figyelembe utazási szokásait, hogy mikor merre szokott utazni. Az már most kijelenthető, hogy hosszútávon a zöld modellek jelentik majd a megoldást a társadalmunk körében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr3017986652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása