Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Mi a különbség a toner és a tintapatron között?

2023. február 09. -

Legyen szó bármilyen nyomtatóról, az újratöltést nem kerülhetjük el, még akkor sem, ha ritkábban szoktunk nyomtatni. Ma már rengeteg típusú készülék közül válogathatunk, így nem könnyű megtalálni az igényeinknek legmegfelelőbbet. Vannak nyomtatók, amelyekbe tintapatron szükséges, de rendelkezésre állnak tonerrel ellátottak is, viszont sokan nem tudják, hogy a kettő között, milyen különbségek vannak. Könnyen tehetünk kárt a készülékben, ha nem a megfelelő tonerrel vagy tintapatronnal töltjük újra, ezért erre mindig szenteljünk nagy figyelmet.

Toner és patron között jelentős különbségek vannak.

Nézzük hát először, hogy mi is pontosan a toner...

Tonereket lézernyomtatók és másolók használnak, ezek olyan pigmentet tartalmaznak, amelyek színesek, fekete-fehér és színes nyomtatáshoz egyaránt ideálisak. A tonerek alapszínei a cián, a bíbor, a sárga és a fekete, ezen színekből a lézernyomtató akármilyen árnyalatot képes kikeverni. A toner része a chip, ami a nyomtató és a toner közti kommunikációért felel, ezen kívül az adagoló szabályozza a festékpor mennyiségét, a tömítés pedig megakadályozza a tonerpor kiömlését.

A nyomtató típusától függ, hogy pontosan milyen tonerre lesz szükségünk. A modell típúsát és számát megtalálhatjuk a készüléken fellelhető címkén, amit vagy hátulra vagy alulra tesznek. A toneres nyomtatókat leginkább fekete-fehér nyomtatásokhoz alkalmazzák.

Mi is pontosan a tintapatron?

 A tintapatron tartalmazhat egy vagy akár több tartályt is, a fekete patron jellemzően különálló, a színesek pedig 3 alapszínből tevődnek össze, ezek a cián, a bíbor, illetve a sárga.A nyomtatófejen keresztül történik a nyomtatás, ahol több száz fúvóka is lehet, amelyek dolga, hogy apró tintacseppeket juttassanak a papírlapra. Továbbá, a patronon van egy chip is, ami biztosítja a nyomtatóval való kommunikációt, ez jelzi majd a tinta hiányát is és más egyéb meghibásodásokat.A klasszikus utántöltőknél fennáll annak a veszélye, hogy újratöltés után szivárogni fog a tinta, ami olyan károkat okozhat, ami visszafordíthatatlan. A HP utángyártott tintapatronok magas minőséget képviselnek, jellemzően nem váltanak ki műszaki hibákat.Az utángyártottaktól sokan tartanak, ami teljesen felesleges, hiszen képesek ugyanazt a minőséget hozni, mint a gyáriak, a különbség annyi, hogy jóval kedvezőbb áron szerezhetőek be.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7318044836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása