Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Hogyan alakítsunk ki energiatakarékos világítást a garázsba?

2022. október 27. -

A garázs világításának a teljes felületen kiváló láthatóságot kell biztosítania. A lényeg, hogy ne legyen túl intenzív abban az esetben, ha kizárólag parkolásra használjuk a helyiséget. De sokaknál a garázs egyben műhelyként is üzemel, ilyenkor viszont meghatározó szerepe van a fényeknek, lámpáknak. A barkácsolás szerelmesei szeretik kihasználni a garázs szabad területeit, jellemzően olyan asztalt is beszereznek a helyiségbe, ami a különféle munkák elvégzésében kiváló segítséget jelent. A precíz munkákat kizárólag akkor lehetséges gördülékenyen elvégezni, ha a megvilágítás is ideális, hiszen így látunk minden egyes részletet. Éppen ezért a garázsban érdemes az átlagosnál erősebb lámpákban gondolkodnunk.

A garázsban barkácsolni is lehet.

Mit vegyünk figyelembe, amikor tervezzük a garázs megvilágítását?

Nagyon fontos paraméter az erősség, hiszen egy komolyabb tevékenységhez egyáltalán nem mindegy a világítás intenzitása. Amennyiben csak tárolásra alkalmazzuk a területet, egyáltalán nem kell erősnek lennie a világításnak. Zseblámpát is okvetlen tartsunk a garázsban, hogy a kisebb tárgyakat is be tudjuk mindig azonosítani, de vannak kifejezetten műhelylámpák is.

A garázst tehát használhatjuk különféle szerelési munkálatokra, bütykölésre vagy akár az autó javítására, ezért célszerű a fényeket ennek megfelelően kialakítani, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy alapos tervet készítsünk, ha kell, kérjük akár szakember segítségét. Arra okvetlen ügyeljünk, hogy a lámpákat, fényeket egyenletesen osszuk el. Gondoljunk csak bele, hogy a mennyezeti lámpa sokszor csak egy adott pontra fókuszál, de ilyenkor a helyiség többi részében uralkodhat szürke árnyalattal rendelkező rész. Ezáltal érdemes egyszerre több lámpát is telepíteni és úgy elrendezni őket, hogy az egész belső teret kellőképpen megvilágítsák.

Led világítást a garázsba?

Napjainkban már a garázs megvilágítása is modern, led technológián alapul, ami nem véletlen, hiszen gazdaságosan üzemeltethetőek, ráadásul egyenletesen világítanak és ideálisan szórják a fényt. A munkaasztalok fölé is célszerű felszerelni lámpatestet, hiszen így a precízebb tevékenységek egyszerűbben elvégezhetőek. A helyiséget ledes fényvetőkkel is kiegészíthetjük, ami akár még a csarnokok, ipari területek megvilágítására is alkalmas. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr1917963846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása