Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Mit tehetünk a penész ellen?

2022. szeptember 29. -

Ma már bőven vannak bevethető megoldások a penész ellen, melyek hatékonynak bizonyulnak a háztartások számára. Penész elsősorban a nedvesebb területeken jelenhet meg és rendkívül nehéz megszabadulni tőle, pedig ma már vegyszermentes eljárások is léteznek, ilyen például az ózonnal történő tisztítás. Az ózonnal történő penészmenteítés sokaknál bevált, ugyanis az ózon nem csak a felületekről tünteti el a spórákat, hanem a levegőből, falakról és beférkőzik a szövetek mélyére is, ahol minden kártevőt elpusztít.

A penész spórái károsan hatnak.

Ejtsünk néhány szót a penészről...

A penészgombák leginkább a magas páratartalmú területeket kedvelik, illetve sokszor üti fel a fejét a hőhidak környékén. Az ajtók és az ablakok mentén lévő falakat is megtámadhatja és könnyen átterjedhet a bútorainkra, vagy éppen a textilre, esetleg a polcon fellelhető könyveinkre. A vegyszerek azért nem a legideálisabbak a penésztelenítésre, mert a kényesebb felületekben kárt tehetnek. Ha van penész, akkor a spórák a levegőben is jelen vannak. A penész  melléktermékeinek káros hatásai vannak az egészségre nézve, ráadásul a légzőszervi betegségben szenvedőknek is nagyon árt, tehát rosszat tesz.

A penészérzékenység tünetei hasonlítanak az allergiához, ezáltal viszkethet a szemünk, érezhetünk irritációt az orrnyálkahártyában, de vannak penészgombák melyek képesek komolyabb tüdőproblémákat okozni. Ezért is olyan fontos, hogy már a megjelenést követően, foglalkozzunk az eltüntetéssel és ne hagyjuk elszaporodni.

Az ózonmolekulák reaxcióba lépnek a penészspórákkal és elindítanak egy oxidációs folyamatot, ami által látványos eredményeket érhetünk el. Az ózontól a penészgomba kifehéredik, ez jelzi az elpusztulását, végül egy mozdulattal letörölhetővé válik. A rendszeres ózonos kezeléssel az is megelőzhető, hogy a penész újra megjelenjen. A penészedés megszüntetse az ózonnal tehát mindig kiváló megoldásnak bizonyul.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr6717942902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása