Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Az ultrahang előnyei és működése

2021. december 22. -

Az ultrahang kiváló diagnosztikai eszköz, számtalan olyan probléma és elváltozás kimutatható általa, ami mondjuk még tüneteket nem okoz. Ráadásul a vizsgálat teljesen fájdalommentes és a röntgennel ellentétben nem jár sugárterheléssel, így egymás után többször is elvégezhető. A vizsgálattal egyaránt felfedezhetőek belgyógyászati, urológiai, nőgyógyászati és belgyógyászati betegségek, de még az érproblémák is. Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, amelyet emberi füllel nem érzékelünk. A vizsgálat elvégzése előtt 6 órával nem szabad enni, folyadékot lehet inni, de leginkább szénsavmenteset. A kismedencei ultrahangnál fontos, hogy a húgyhólyag telt legyen, ezért nem javasolt előtte a vizeletürítés.

Az ultrahang kiváló diagnosztikai eszköz.

Hogyan működik az ultrahang gép?

Egy skót tudós nevéhez köthető az ultrahang gép feltalálása. A hadiiparban rendkívüli sebességgel dolgoztak olyan technológiák felfedezésén, amelyekkel felderíthetőek az ellenséges víz alatti gépezetek. Ian Donald így arra is rájött, hogy ez a megoldás az anyaméhben lévő magzat vizsgálatára is alkalmas. Eleinte azokat a radarberendezéseket használták erre a célra, amelyeket a katonák leselejtezte, de a különféle kutatásoknak köszönhetően, később már önálló területté vált az orvoslásban.

Az ultrahang lényegében olyan hanghullám, ami magas frekvencián jön létre. Az előállításukért elektromosan feltöltött kristályok járulnak hozzá. Ezek folyadékban is tudnak terjedni, de visszapattannak a felületekről. A távolság a kibocsájtás és a felület között mérhető lesz. Ma már elérhetőek meglehetősen modern képalkotási mechanizmusok is. Több millió jelet is küldhetnek a kristályok, amelyek megjelennek a készülék képernyőjén. A szoftveres feldolgozás pedig segít értelmezhetővé tenni a jeleket, ezért lehet látni például egy magzat arckifejezéseit. Bővebben itt olvashat arról, hogy hogyan működik az ultrahang gép, kattintson és olvassa el a hasznos információkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr516790710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása