Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Hulladékgyűjtés otthonunkban és az iparban

2021. április 15. -

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy a különböző anyagú hulladékokat egymástól elkülönítve gyűjtjük. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a háztartásunkban található élelmiszerek, különféle fogyasztási cikkek csomagolóanyagait, legyen szó papírról, fémről, üvegről, műanyagról vagy kartondobozról, külön szükséges tárolnunk, majd megtisztított állapotukban beledobni a megfelelő hulladékgyűjtő szigetbe. A legkényelmesebb az a hulladékgyűjtő rendszer, ami házhoz megy, ebben az esetben a társasházakhoz, családi házakhoz külön tartoznak szelektív hulladékgyűjtő tárolók, amelyeket meghatározott időnként ürítenek, de vannak kijelölt telephelyek is. Zsákos gyűjtés is létezik, ezzel leginkább a vidéki településeken találkozhatunk.

A különféle anyagú hulladékokat külön célszerű gyűjteni.

Mit hova dobjunk?

A kék fedelűekbe kerülnek a papíralapú hulladékok, amennyiben tele van, kartondobozban a gyűjtő mellé is lerakhatjuk, de az is lehet, hogy nagyobb méretű papírról van szó, ebben az esetben hajtogassuk, majd kössük össze és így helyezzük a tároló mellé. A sárga fedelű a műanyagok, illetve fémek gyűjtését teszi lehetővé, a hulladék szigeteken viszont a szürke van kijelölve a műanyagok számára. A hulladék udvarokban a zöldbe tehetjük a színes üvegeket, értelemszerűen a fehérbe a fehér üvegeket, természetesen kupak nélkül.

Mi a helyzet a különféle vegyszeres flakonokkal, festékekkel?

A háztartásokban is keletkeznek veszélyes hulladékok, amiket nem szabad csak úgy bedobni a kukába. Bizony jelentősen rombolja a környezetet, ha a használt étolaj a lefolyóba kerül vagy némi lejárt gyógyszer a kukába. Tehát a veszélyesnek minősített hulladékokat a számukra kijelölt helyen le kell adnunk, hogy ártalmatlanításra kerüljenek.

A festékek, ragasztók például olyan kemikáliák, amelyek szerves anyagokat, fémvegyületeket tartalmaznak, ezek pedig veszélyt jelentenek a környezetre és az emberek egészségére nézve. A vegyszeres flakonokkal is sokszor bajban vagyunk, ezért a rajtuk lévő biztonsági adatlap elolvasása elengedhetetlen, ami minden fontos információt, veszélyt és teendőt magába foglal.

Az ipari területeken minként kezelik a hulladékokat?

Az ipari területeken még jelentősebb számban keletkezik veszélyes hulladék, amelyek lehetnek gyúlékonyak, maró hatásúak vagy mérgezőek. Az ipari hulladékokat halmazállapotuk alapján csoportosítják, a begyűjtésükről pedig külön, ezzel foglalkozó cégek gondoskodnak, mivel rendkívül veszélyesek.

A káros anyagok által okozott katasztrófák elkerülése érdekében, ipari és környezetvédelmi kockázatelemzés elvégzésére is szükség van.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr4616502282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása