Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Veszélyes anyagok kezelése

2021. február 18. -

A veszélyes anyagok lehetnek folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotúak, amelyek veszélyt jelentenek egy munkahelyen a dolgozók egészségére, testi épségükre, tehát nem biztonságosak. Hazánkban is számtalan olyan terület van, ahol olyan biológiai anyagok vannak, amelyek ártalmasak lehetnek. Nagyon sokan számolnak be arról, hogy gőzt, füstöt vagy port lélegeznek be a munkájuk során. Vannak anyagok, amelyek használatát már napjainkban be is tiltották, illetve használatukat szigorú szabályokhoz kötötték, ilyen például az azbeszt vagy a poliklórozott bifenil. Ezeken kívül viszont vannak még más potenciális anyagok is, amelyek ártalmasak, ám forgalomban vannak és széles körben használják őket. Az efféle anyagokhoz köthető kockázatokat a cégeknek megfelelően kell kezelniük.

A veszélyes anyagok megfelelő kezelése elengedhetetlen.

Milyen egészségügyi veszélyek lehetnek?

Lehetséges a szemünket vagy a bőrünket érintő irritáció, de sajnos ennél sokkal súlyosabb problémákat is okozhatnak a különféle veszélyes anyagok, kialakulhat születési rendellenesség, daganatos megbetegedés. Tehát az allergia, bőrbetegség, daganatos elváltozás, légutakat érintő betegség, termékenységi probléma és mérgezés veszélye egyaránt fennáll. A veszélyes anyagok tűzesetet, robbanást és fulladást is okozhatnak, ezért fontos betartani a biztonsági előírásokat.

Elengedhetetlen, hogy az adott vállalat végezzen kockázatbecslést, majd olyan lépéseket kell tenni és intézkedéseket hozni, amelyekkel megszüntethető a kockázat vagy minél kisebb mértékre csökkenthető. A véglegesen kialakított állapotot rendszeresen ellenőrizni szükséges, tehát mindig felül kell vizsgálni és ellenőrizni, hogy a bevezetett intézkedések megfelelnek-e a kémiai biztonság előírásainak.

A kockázatbecslések elvégzéséhez rengeteg olyan modell létezik, amelyek mindegyike nagy segítséget jelent a cégeknek, hogy a veszélyes anyagokat minél hatékonyabban kezeljék. A munkahelyek a hatóságoktól megkapják a szükséges tanácsokat, előírásokat, tehát számos útmutatás és esettanulmány nyújt nekik segítséget ebben a folyamatban. A veszélyes anyagok szállítására is vannak külön szabályok, a különböző típusúakra más és más vonatkozik.

A munkáltatóknak a veszélyeztetett csoportba tartozókat figyelembe kell venniük, például a fiatalokat vagy a várandós hölgyeket, időseket. Erre vonatkozóan vannak külön előírások is, ezeket pedig maradéktalanul be kell tartaniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5616431582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása