Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Mi az a hidraulikus emelő?

2021. február 04. -

A folyadéknyomásos erőátvitel elven működő hidraulikus emelők rendkívül nagy terhek megemelésére képesek, az adott tárgy akár 300 tonnás is lehet, annak ellenére, hogy maga az emelő magassága mindössze 15-20 cm körül van. Ezek a munkahengerek meglehetősen masszívak és időtállóak. Nagyjából 700 bar nagyságú üzemi nyomással bírnak, így nagy erővel, kellő biztonsággal tudnak tárgyakat és berendezéseket mozgatni. Könnyű őket kezelni, a teljesítményükhöz képest kis méretűek, ezáltal gond nélkül hordozhatóak. A hidraulikus munkahengerek javításoknál, szerelési munkálatoknál is jól jönnek a szakemberek számára, nagyban megkönnyítik a dolgukat. 

A hidraulikus emelőkkel könnyen megemelhetőek nehéz tárgyak.

Milyen munkahengereket különböztetünk meg?

Megkülönböztetünk egyszeres, illetve kettős működésű hidraulikus rendszereket, az egyszerest egyirányú terhelés esetében alkalmazzák, elsősorban húzó, valamint nyomó terheléshez. A dugattyút alaphelyzetbe vagy egy rugó állítja vissza, vagy egy külső terhelés. A kettős működésű hidraulikus munkahengereknél a visszatérést és a kijárást az olaj végezteti.

Az üreges munkahengereken vagy egy menetes szárat, rudat, csapot, esetleg kábelt fűznek át, ezt követően pedig lehetőség van különféle műveletek elvégzésére, például emelésre, nyomásra és húzásra.

A biztosítóanyás munkahenger elsődleges feladata, hogy megakadályozza a dugattyú visszaesését, ha elmegy a hidraulika nyomás, ezzel balesetek is megelőzhetőek. Az alacsony profilú hidraulikus emelők olyan helyekre is beférnek, ahová a nagyobb munkahengerek nem tudnak. A teleszkópos hidraulikus emelők lökethossza jelentősebb mértékű az általános emelőkéhez képest, a többi tulajdonság ugyanaz. Az alumínium hidraulikus munkahengereknél az volt a törekvés a fejlesztők fejében, hogy a hordozhatóságuk megmaradjon. Az olajat a szerkezetekben évente javasolt lecserélni. Napjainkban több területen is alkalmazzák a munkahengereket, sokszor hidraulikus emelőre van szükség a mezőgazdaságban, hajózás területén, gépgyártásban, tartálygyártásban, géptelepítések során, élelmiszeriparban és az építőiparban.

A munkahengerek elindulásához egy hidraulikus tápegység szükséges, ami kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. A technikai leírásokban megtalálhatjuk, hogy az adott típushoz melyik tápegység a legideálisabb. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2016415620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása