Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Mire jó a fotós lámpa?

2020. november 05. -

A megfelelő fotós lámpák nélkülözhetetlen kellékei egy profi portréfotósnak, vagy például egy tárgyfotósnak. A fotózáson belül számtalan irányt megkülönböztetünk, de jellemzően ez a két terület az, ahol a leggyakrabban előkerülnek ezek a kiegészítők. Sokan hirdetik magukat úgy, hogy csak és kizárólag természetes fénynél lehet megfelelő képeket lőni, de ez egyáltalán nem így van.

A fotós lámpa megfelelő beállítások mellett nagyban növeli a végproduktum minőségét, illetve olyan játékokra is lehetőséget biztosít, amelyekkel akár valódi művészképek is készíthetőek. Segítségükkel jelentősen kevesebb lesz az utómunka, hiszen maguk a nyers fotók sokkal jobb minőségűek, hogy kevesebbet kell retusálni azokat.

A fotózáson meghatározó szerepe van a fényeknek.

Milyen a LED fotós lámpa?

Egy LED fotós lámpa segítségével sokkal jobban előtérbe hozható a fotózott modell szemének a színe is, hiszen a fény hatására a pupillák összehúzódnak, így élénkebb lesz a végeredmény. Mindezen felül ezek az eszközök a hagyományos vakus megoldásokkal szemben egyáltalán nem, vagy csak minimálisan melegszenek fel, így nem termelnek hőt. Éppen ezért nem lesz emiatt melegük azoknak, akik a stúdióban tartózkodnak.

Sokan attól tartanak, hogy egy fotós lámpa drága mulatság. A technológia fejlődésével ma már kaphatóak olyan termékek a piacon, amelyek ár/érték arányban kiváló szolgálatot tudnak tenni, és egyáltalán nem számítanak már megfizethetetlennek. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogyha valaki profi fotós akar lenni, akkor jelentős beruházásra lesz szüksége, kezdve magával a fényképezőgéppel, a különböző táskákig és kiegészítőkig bezárólag.

Nagyon sokféle fotós lámpa létezik, és gondos mérlegelést igényel, hogy milyen helyzetben melyiket kell éppen alkalmazni. A választás függ attól is, hogy milyen hatást akarunk elérni a fotózás során, illetve milyenek a fényviszonyok, vagy éppen, hogy háttér és a modell közül melyiket akarjuk jobban kiemelni.

A fotós lámpákhoz kapható kiegészítők tovább bővítik a felhasználási területeket. Egy állvány alapfelszerelésnek számít, hiszen ez tartja, és ezzel állítható a fényforrás pozíciója, de különböző szűrőkkel, betétekkel, fényterelőkkel gazdagítható a megvilágítás kompozíciója. Színfóliák segítségével pedig a fény színét változtathatjuk kedvünkre, a fantáziának csak a kreativitás szab határt.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5316275050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása