Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

A patinás épületek éjszaka különleges világítást kapnak

2020. szeptember 24. -

A különleges épületek szépségét éjszaka is kiemelhetjük, ha különféle fényekkel megvilágítjuk, így a sötétben is tökéletesen kivehetőek lesznek az egyedi építészeti megoldások. Ehhez díszes, díszítő vagy célzott fényt kibocsájtó rendszerekre lesz szükség, amelyekkel megvilágítható a teljes homlokzat vagy annak bizonyos része. Számos világítótest közül válogathatunk, lehet akár falra szerelhető, talajba süllyeszthető, reflektor vagy fényvető. 

A világítást pontosan meg kell tervezni.

Melyik milyen tulajdonsággal bír?

A falra szerelhető lámpák ideálisak a homlokzat és a külső falak megvilágítására. Közterületen és családi házaknál egyaránt  alkalmazhatóak homlokzatvilágítás gyanánt. Ár-érték arányban kiválóak és rengeteg típus közül válogathatunk. Nagyobb felületeket is szórtabb fénnyel megvilágíthatunk általuk. Többféle módon alkalmazhatóak, a fényt felfelé vagy lefelé is irányíthatjuk, némelyik lámpatest feje pedig még mozgatható is. A reflektorok kombinálhatóak mozgásérzékelővel is. A kialakításnál figyelembe kell venni az elektromos hálózatot, de utólagos kiépítésre is van lehetőség, ezt jellemzően kábelcsatornákkal lehet megoldani, de a kivitelezés nem a legesztétikusabb látványt nyújtja.

A talajba süllyesztett világítással elsősorban közterületeken találkozhatunk. Például templomokat és közintézményeket is leginkább így világítanak meg. Erre a típusra nagy fényerő jellemző, ezért sok energiára van szüksége, tehát nem éppen olcsó megoldás. Ennek okán magánlakások nem szereltetik fel. A fény iránya itt nem változtatható, a kivitelezésnél elengedhetetlen a megfelelő szakértelem.

A talajra szerelt reflektor távolabbról és sokkal nagyobb fényerővel világítja meg az épületet, teljesen általános megvilágítást adnak.

A Display a falra és a talajra szerelt reflektorok variációja, használatuk tekintetében a homlokzaton található cégtáblák vagy reklámtáblák megvilágítására szolgálnak. Éjjel és nappal is működő dsplay tekintetében  olyat rendeljünk, amely takarékosan üzemeltethető. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7016213236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása