Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Épületautomatizálás és okos otthon a mindennapokban

2020. január 24. -

Az okos otthon megoldások egyre népszerűbbek manapság, hiszen az okos termékek ára egyre csökken, valamint szélesebb körben kínálnak termékeket az idő előrehaladtával. Bár első ránézésre úri hóbortnak tűnhet, ha a kávéfőző a megadott időben lefőzi a reggeli frissítőt, vagy a világítást a világ másik feléről is tudjuk irányítani, de ha jobban belegondolunk, rengeteget lehet spórolni ezekkel.

Az okos otthon megoldások és az épületautomatizálás sokrétű felhasználást tesz lehetővé. A leggyakrabban talán azzal találkozni, amikor egy applikációról irányítható a világítás. Ez kifejezetten jól jön, ha úgy megyünk el nyaralni, hogy véletlenül felkapcsolva hagytuk a villanyt valamelyik helyiségben. De a betörőket is távol lehet tartani, ha megadott időközönként világosságot látnak a lakásban.

Az épületautomatizálással rengeteget spórolhatunk.

Miként szabályozható a fűtés, illetve a hűtés?

Tipikus terület még a fűtés és a hűtés. A hagyományos rendszerek esetében vagy mennek ezek a berendezések egész nap, vagy túl hidegre, esetleg éppen melegre érünk haza este a munkából. Az épületautomatizálás azonban lehetővé teszi, hogy megadott pillanatban be-, vagy éppen kikapcsoljanak a fűtőtestek, vagy a klíma. Ezzel a módszerrel rengeteget lehet spórolni, és kellemes hőmérséklet vár, amikor hazaérünk.

De itt nem ér véget az okos otthon felhasználási területe. Az igazán profi rendszereknél a következő is elképzelhető: reggel 7-kor a rendszer automatikusan felhúzza a redőnyt egy kicsit, hogy ne legyenek bántóak a nyári felkelő Nap sugarai. Az ébresztő először lágyan, majd határozottabban szólal meg, miközben lefő a kávé és felkapcsol a villany a konyhában. Napnyugtakor a redőnyök maguktól leeresztődnek, miközben elindul a locsolórendszer a kertben.

Otthonunk biztonsági rendszerét, például a kamerákat is kezelhetjük távolról. Bármikor rápillanthatunk, hogy éppen mi történik a négy fal között. Ez remekül jön akkor, amikor szobakutyát tartunk, de a betörők ellen is hatásos védelmet nyújt.

Az épületautomatizálás így nem csak kényelmesebbé teszi a mindennapokat, de jelentős költséghatékonyságot is képes előidézni. A spórolás mellett pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat otthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr8115424614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása