Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Milyen munkafolyamat a CNC megmunkálás?

2019. október 17. -

A CNC megmunkálás az egyik leggyakoribb fémipari eljárás a gyártási folyamatok során. Előnye, hogy a munkagépek egy előre megírt szoftver segítségével végzik el a jellemzően fúrás és esztergálás műveletét, így relatív kicsi a hibalehetőség és gyors termelést tesz lehetővé.

 

A CNC negmunkálás folyamata

 

A programot jellemzően számítógépen írják meg a tervezők, CNC szakemberek, majd ezt áttöltik a gépbe. Ezek a kódok pontosan meghatározzák a befogott szerszámok háromdimenziós mozgási irányát, sebességét és ütemezését. Gyakorlatilag a tervezés során egy háromdimenziós koordinátarendszerben kell előre megtervezni azt, hogy a munkafolyamat során milyen lépéssorozat mentén történjen a munkadarab megmunkálása.

 

A CNC megmunkálás modern technológiával lehetővé teszi a nagy felbontású tervek elkészítését és a munkadarabok nagyon precíz megmunkálását is. Ma már rendkívül fejlett és pontos gépek állnak rendelkezésre, különösen azokban az iparágakban, ahol a tizedmilliméteres eltérések is számíthatnak. Ilyen tipikusan az autóipar, vagy a repülőgépgyártás.

 

Kik kezelhetik az alkalmazott gépeket?

 

Ezt követően már csak a munkadarabok cseréjét és az esetleges utómunkálatokat – például sorjázást, vagy porszórást – kell elvégezni. Fontos azonban kiemelni, hogy a CNC megmunkálás során alkalmazott gépeket csak szakképzett és gyakorlattal rendelkező szakemberek kezelhetik, hiszen az eszköz rendkívül balesetveszélyes. A programozást pedig jellemzően nagyobb tapasztalattal rendelkező mérnökök végzik. Ráadásul tovább bonyolítja a dolgot, hogy szinte ahány gép, annyiféle kód és parancs létezik, amelyek megismerése nélkül gyakorlatilag lehetetlen elindítani bármilyen gyártófolyamatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7715228036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása