Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Egy jelszavak nélküli világ? Egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá!

2019. március 05. -

2019 március 4-én a W3C (Word Wide Web Consortium) elfogadott egy új hitelesítési szabványt, melynek neve WebAuthn. Ez az új szabvány lehetővé teszi, hogy jelszavak használata nélkül lépjen be  felhasználó a különböző fiókjaiba, alkalmazásaiba. A szabványt már tavaly bemutatták, és mára már minden fontos böngésző támogatja (Chrome, Mozilla, Edge). Remélhetőleg a W3C elfogadása egy új hullámot indít el az applikáció készítők között, és szépen lassan minden fontosabb programban, illetve weboldalon helyet kap majd ez az új hitelesítési eljárás.

webauthn.jpg

A WebAuthn egy API, vagyis Application Programming Interface, magyarul alkalmazásprogramozási interfész, mely lehetővé teszi, hogy a weboldal kommunikáljon egy biztonsági eszközzel, ami lehet egy FIDO biztonsági kulcs, melyet csak a számítógépünk USB portjába kell bedugnunk, de akár lehet egy bonyolultabb biometrikus eszköz is, mint például a telefonunkon lévő ujjlenyomat olvasó. Gondoljon csak bele, ahhoz hogy be tudjon lépni bármelyik fiókjába az interneten, csak hozzá kell érnie a telefonjához. Remélhetőleg ennyire egyszerű lesz majd a hitelesítés pár év múlva. A WebAuthn sokkal biztonságosabb, mint a jelszavak, mivel sokan olyanokat használnak, amit nem tart sokáig feltörni, vagy esetleg kitalálni (12345, jelszo, jelszo123 stb.), ráadásul sokkal egyszerűbb is, mivel nem kell több jelszót is megjegyeznünk.

Ahogy már írtuk, a következő lépés az új hitelesítési mód „életében”, hogy minél több weboldal integrálja ezt a lehetőséget. A Dropbox tette meg elsőként még tavaly, melyet a Microsoft követett. Bízzunk benne, hogy a következő hónapokban még jó pár hasonlóan nagy név fogja integrálni a WebAuthn hitelesíti szabványt és a közeljövőben biztonságosabban, jobban és egyszerűbben fogjuk tudni használni a weboldalakat, alkalmazásokat.

Forrás: https://www.theverge.com/2019/3/4/18249895/web-authentication-webauthn-world-wide-web-consortium-w3c-standard-browsers

Előző bejegyzésünkben az Epson utángyártott tintapatronokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr7614669317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása