Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Klíma szerszámok: mikre van szükség a klímaszereléshez?

2016. március 11. -

Ha klímaszerelésről van szó, jó munkához bizony nem csak idő kell, hanem megbízható szaktudás és megfelelő szerszámok is. Abból a szempontból szerencsés a dolog, hogy minél több van szakértelemből és minél jobb minőségű, nagyfokú precizitással készült eszközzel folyik a munkavégzés, annál gyorsabban lehet elkészülni, tehát a ráfordított időnél megtérül a szerszámokba fektetett többletköltség. Most pedig a teljesség igénye nélkül vegyük sorra, hogy melyek is azok a szerszámok, amelyek nem hiányozhatnak egy jó klímaszerelő eszköztárából sem. Ha nem is mingi, de alkalmanként szükség lehet rájuk.szerszamoslada.jpg

Klímatöltő berendezések

A legfontosabb adatai ezeknek a berendezéseknek: mi a hűtőközeg (gyakori például a R134a), mekkora a lefejtési teljesítménye (egy átlagos érték a 300 gramm percenként), a lefejtés automatikus-e, milyen teljesítményű vákuumszivattyú van benne (egy 100 liter per perc teljesítményű már nem számít rossznak), mekkora a tartályának a kapacitása (sok 10kg-os van a piacon), milyen pontos a hűtőközeg, illetve az olaj/UV mérlege. Ügyeljünk oda, hogy a megfelelő áramellátást biztosítsuk a készüléknek (hazánkban tipikusan 230 volt és 50 Hertz).

Vakuumszivattyúk klímákhoz

A vákuumszivattyúkról már esett a fentiekben néhány szó, azonban érdemes kicsit jobban körüljárni őket. A szerepük a klímák telepítése közben a rendszerbe kerülő nem kívánatos gázok eltávolítása, kiszívása. Elméletileg szobahőmérséklet alatt nem is érdemes próbálkozni ezeknek a gázoknak az eltávolításával. Léteznek lengődugattyús, membrán-, csúszólapátos, vízgyűrűs és turbó-vákuumszivattyúk is. A jó hír az, hogy megrendelőként nem kell sokat tudni ezekről a készülékekről, ha megbízható szakértőt sikerült találni, aki tudja hogyan kell professzionális klímaszerelést végezni, ő megold mindent.

Alkatrészek, tömítőanyagok, szelepek stb.

Egy légkondicionáló rendszer sem lehet tökéletes a csatlakozási pontok megfelelő összeszerelése, tömítése nélkül. A szakavatott szerelő gondoskodik a megfelelő fittingekről, közcsavarokról, a tömítőanyagokról, tömítőgyűrűkről.

Egyéb

Ha klímaszerelésre adjuk a fejünket (ami kifejezetten nem ajánlott előzetes képzés nélkül), akkor szükségünk lehet még hegesztőre, csőhajlítóra, esetleg dugattyús klímatöltő kompresszorra és szivárgás kereső készülékre is.

Előző bejegyzésünkben a megfelelően beszerelt klímákról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr588465330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása