Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Vezető nélküli autókról

2015. november 17. -

Az autók jelentősen megkönnyítették az emberek mindennapi életét. Bármikor, bárhova kényelmesen, az időt kellemesen eltöltve tudunk eljutni. Egyre több személy számára elérhető már több mint egy évszázada a gépjármű. Az első legismertebb típusát a Ford gyártotta és azóta a világ számos országában egymással versenyezve készítenek jobbnál jobb autókat a világhírű gyártók. A gépjárművek tervezése során számos igényt vesznek figyelembe. Fontos szerepe van az üzemanyagnak is. Jelenleg a benzinnel és dísellel működő gépjárművek használata a legelterjedtebb, de már az elektromos autók gyártása is elkezdődött, és néhány országban már egy speciális típusuk, az úgynevezett vezető nélküli kocsi használatára is van lehetőség.

elektromos_auto.jpg

A „hagyományos” villanyautók és a vezető nélküli gépjárművek közötti különbségek

Az önműködő autók használatához, ahogyan erre a nevük is utal nincs szükség sofőrre, hiszen a feladatait a vezérlő rendszert végzi el. További sajátossága az, hogy a zárszerkezetet tovább fejlesztették és egy nyomkövető alkalmazást is beépítettek járműbe így mindig egyértelműen meghatározható, hogy hol van a kocsi. Ezzel jelentősen megnehezítették a tolvajok munkáját, hiszen daruval, vagy az indító elrablása után lehet elvinni az autót, és ha ez sikerül is a gépjármű akkor sem marad észrevétlen.

A vezető nélküli autók természetesen nem veszélyeztetik az utcán tartózkodó személyeket és az egyéb közlekedési eszközökhöz is igazodva haladnak. Ehhez számos speciális érzékelő felszerelésre van szükség. Ilyen a nagy felbontású kamera, amely 360 fokos képet készít és a lézerszkenner, amely pontok letapogatását végzi el.

Ahhoz, hogy a vezető nélküli autók biztonságosan közlekedhessenek az utakon, speciális, a jelenleg megvásárolható térképeknél jóval több adatot tartalmazó térképekre van szükség. Ezért azok a közlekedési lámpákat is tartalmazni fogják, valamint a kanyarok élességére vonatkozó információk is hozzáférhetőek lesznek. Jelenleg számos országban módosítják a közlekedésre vonatkozó szabályokat, hiszen ilyen technológia fejlesztésre nem számítottak a törvények kidolgozásakor.

Előző bejegyzésünkben a csavarkompresszorokról írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr468086688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása