Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

A klíma téliesítése

2015. október 27. -

A levegő hőmérsékletének jelentős szerepe van az életünkben, befolyásolja többek között az egészségi állapotunkat is. Az év legnagyobb részében azonban változtatnunk kell rajta. Az időjárás változásai miatt a nyári forróságban folyamatosan hűteni, ősszel, télen és tavasszal pedig melegíteni kell a levegőt. Erre a célra számos készülék használható. Ezek az eszközök gázzal, illetve elektromos árammal üzemelnek, ezért rendkívül fontos, hogy a kiválóan működő felszerelést, szakértők az előírásoknak megfelelően szereljék be. Ellenkező esetben komoly veszélyt okozhatnak. Az egyik ilyen készülék a klíma, amely azért is tölthet be kiemelt szerepet, mert vannak olyan típusai, amelyek lehetővé teszik a levegő hűtését és fűtését is. Az időjárás változékonyságát azonban nem csak a hőmérséklet szabályozása miatt, hanem a megfelelő berendezés kiválasztás során is figyelembe kell venni.

legkondicionalo.jpg

A klíma egyes alkatrészei ugyanis meghatározott hőmérsékleti viszonyok között tudnak működni, illetve vannak olyan alkotó elemei is, amelyeket külterületen szerelnek fel és a szélsőséges időjárási körülmények a nyári + 40 illetve a téli -20 fok valamint a nappal éjszakai órákban kialakult hőmérséklet különbség nem kedvez a működésnek, sőt tönkre is teheti az egyes alkatrészeket. Ezért fontos, hogy a klíma berendezés megvásárlása és felszerelése előtt kitérjünk ezekre a részletekre is és gondoskodjunk a klíma téliesítéséről, ez a fogalom arra utal, hogy az alkatrészek működése szempontjából ideális körülmények között legyenek a klíma alkotó elemei. Erre a célra szolgált a két fő részből a fűtőszálból és a ventilátorból álló téliesítő szett, amelynek a hátránya az, hogy csupán -6 és -8 fokos külső levegő hőmérséklet esetén használható és a téli hónapokban gyakran ennél jóval hidegebb van. A tervezők azonban figyelembe vették ezeket az adatokat is, ezért a szervereket hűtő klímaberendezéseket is terveztek. Ma már azonban elterjedtek az olyan inverteres klímaberendezések is, amelyek olyan kiegészítő alkatrészeket is tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az év minden napján, a változékony időjárási körülmények ellenére is folyamatosan és zökkenőmentesen működjön.

Előző bejegyzésünkben az elektromosság történetéről írtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr318026634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása