Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

A gépjárművédelem napjainkban

2020. április 23. -

A technológia fejlődésével sajnos a rablók, gépjárműtolvajok technikái is egyre modernebbek. Még élénken emlékszünk azokra a jelenetekre az amerikai filmekben, amikor a tolvajok pajszerral nyitották ki mások autóját, majd a műszerfalból kiszakított kábelek összeérintésével elindították azt. Mára azonban ennél sokkal kifinomultabb megoldások állnak rendelkezésre, éppen ezért egyre fontosabbá válik a megfelelő gépjárművédelem.

A gépjárművédelemnek több fokozata van. Mind közül a legelterjedtebb az, amikor a gépkocsi nyitását akadályozza meg a védelmi rendszer, de természetesen az ablakok betörése ellen ez sem tud védelmet nyújtani. Ekkor lép életbe a második védvonal, a riasztó, amely aktivált állapotban érzékeli a mozgást az utastérben és azonnal riasztani kezd. Sajnos azonban ennek kiiktatására is van lehetősége az illetékteleneknek, tehát további biztosítékokra van szükség.

Az indítás megakadályozása szintén ide sorolható. A régebbi autókban egy rejtett kapcsoló gondoskodott arról, hogy még a slusszkulcs birtokában se lehessen elindítani a gépjárművet addig, amíg át nem lett kapcsolva. Ma már a gyártók nfc technológiát alkalmazó chipeket adnak a kulcs mellé, amelyet hozzá kell érinteni a megfelelő érzékelőhöz.

Ha ellopják is, tudjuk, merre jár

Nincs azonban olyan rendszer a világon, amely 100%-ban garantálná, hogy az autót ne lehessen ellopni, azonban a GPS nyomkövető technológiának köszönhetően a tulajdonos pontosan tudni fogja, hogy négykerekűje éppen merre jár. Habár ez is kiiktatható, de ha a tolvaj például nem találja meg a modult, akkor le lehet nyomozni a helyzetét.

Ugyanezt a megoldást használják a saját flottát fenntartó vállalkozások is. A döntéshozók pontosan látják, hogy merre jártak a sofőrök, így kiszűrhető például az, hogy magáncélra használják a céges járműveket.

Szintén az árufuvarozók körében terjedt el a rakomány biztosítása. Ide tartozik például a raktérnyitás-figyelés, amely azonnal riaszt, ha nem a megfelelő helyen, vagy időben próbál valaki az áruhoz hozzányúlni.

A GPS rendszerek és a gépjárművédelem rohamosan fejlődik napjainkban, hogy lépést tudjanak tartani az egyre kifinomultabb megoldásokat alkalmazó tolvajok, rablók ellen. Valószínűleg a 100%-os biztonságot sosem fogják tudni garantálni ezek a rendszerek, de az biztos, hogy hiányuk nagyban megnöveli az eltulajdonítások, lopások esélyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr5715634774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása