Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Milyen lehet egy csarnok megvilágítása?

2021. december 02. -

A világítás kialakítása nem egyszerű feladat, több előkészületet és tervezést is igényel, főleg, ha nagyobb terület megvilágításáról van szó. Nagy kihívást jelent tehát megtalálni azt a világítástípust, ami az igényeknek megfelelő. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően viszont megjelentek a led világítástechnikai megoldások, amelyekkel sokkal egyszerűbbé vált a folyamatok kivitelezése. Az ideális led csarnokvilágítás megtalálása függ a terület adottságaitól is. 

A led lámpatestek hosszúéletűek

Milyen fajta led csarnokvilágítás típusok vannak?

A led fényforrással felszerelt aramatúrák helyettesíthetik a hagyományos halogén izzókat, illetve a neon fénycsöveket. A rövid üzeméletű izzószálas égőkkel meglehetősen költséges egy épület megvilágítása, főleg, ha gyárakról, nagyobb előállító üzemekről van szó. A led lámpatestek lényegesen több ideig világítanak, a nagy teljesítményű led csarnoklámpa akár 50 ezer órát is képes világítani, ez megközelítőleg 5-7 év is lehet. Azok a led csarnokvilágításos termékek, amelyek por- és páraállóak, biztonság szempontjából is kiválóak, ezek a kivételesebb körülményeknek is ellenállnak.

Ejtsünk néhány szót a led reflektorokról…

A nagyobb iparágakban gyakran folynak a munkálatok éjszakánként is, a nagyobb ablakoknak és a bevilágító paneleknek köszönhetően napközben elegendő lehet a mesterséges fényforrás, este azonban ez megváltozik. Fokozottan szükség van a lámpák fényére a munkafolyamatok gördülékeny végbemeneteléhez. Ilyenkor jönnek jól azok a led reflektorok, amelyek nagy fényerővel rendelkeznek, ráadásul kapható belőlük mozgásérzékelős típusú is, ezeket biztonságtechnikai feladatokra is alkalmazzák. Az akkumulátoros változatok jól jönnek, ha például áramkimaradás történik.

A led csarnokvilágító lámpákat direkt úgy fejlesztették ki, hogy megállják a helyüket a nagy belmagasságú épületekben is. Alapvetően két típusuk létezik, az egyik a kerek csarnokvilágító, a másik pedig az egyenes csarnokvilágító.

A gyárépületek fenntarthatósága nagyon fontos, törekedni kell arra, hogy az üzemeltetésre fordított költségek minél jobban optimalizálva legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://elektroguru.blog.hu/api/trackback/id/tr2216771532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása