Érdekességek, újdonságok az elektronika iránt érdeklődőknek

ElektroGuru - Az elektronika blog

Elektronikai berendezések belföldi szállítmányozása

2018. november 21. -

A termékek gyártására, értékesítésére szakosodott vállalkozások sikerességében lényeges szerepet kap az is, hogy a különböző termékek, a gyártáskor használt alapanyagok mindig pontosan, a szerződésekben meghatározott határidőben jussanak célba. Ebben segít a fuvarozás és a szállítmányozás. A belföldi szállítmányozás végrehajtásához kiváló lehetőségeket nyújtanak a speditőr cégek.

belfoldi-szallitmanyozas.jpg

Miért érdemes a belföldi szállítmányozást speditőr cég közreműködésével lebonyolítani?

Igaz, hogy a belföldi szállítmányozásnak csupán két típusa van. Vasutak, vagy közutak használatával lehet célba juttatni az árukat. Azonban a termékek sajátosságai, mennyisége, csomagolás típusa, súlya, összetevői jelentősen eltérnek. Ezek a különbségek a megrendelésekben is láthatóak, ami miatt érdemes különböző szállítmányozási módszereket igénybe venni. Ezen kívül a belföldi szállítmányozás szervezésére szakosodott cég több partnerrel működik együtt, számos járművet használ az árucikkek továbbításához, az ügyfélköre is nagy, ezért a beérkező megrendeléseket koordinálni tudja. Így mindig mindenkinek a lehető legkedvezőbb áron biztosítja a szolgáltatásait. Rugalmas, így mindig képes igazodni a partnerek folyamatosan változó igényeihez.
A speditőr cég másik nagy előnye, hogy a belföldi szállítmányozással összefüggő adminisztrációs és szervezési feladatot elvégzi.
Plusz szolgáltatásokat is biztosíthat. Ma már több olyan speditőr cég van, amely biztosítással, könyveléssel összefüggő kérdésekben is tájékoztatást nyújt.

Feladatok a belföldi szállítmányozás lebonyolítása előtt…

A belföldi szállítmányozás lebonyolítása előtt ajánlott pontosan meghatározni az egyes árucikkek típusát, mennyiségét, a határidőket. Ezen kívül érdemes javaslatokat kérni a termékek előkészítéséhez. Így a lehető legrövidebb idő alatt zökkenő mentesen lehet elindítani az árukat.

Minőségi gyümölcspréseket a konyhába!

A szervezetünk egészséges működését nagyban meghatározza, hogy mit fogyasztunk a mindennapokban. Életünkben rendkívül fontos szerepet kap a táplálkozás. Törekednünk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű étel elfogyasztására, de nem feledkezhetünk meg a folyadékról sem. Friss zöldségekre és gyümölcsökre szükségünk van, hiszen vitaminokban rendkívül gazdagok. Ahhoz, hogy minden nap egészséges, vitamindús és tápláló zöldségekkel, gyümölcsökkel tudjuk felturbózni immunrendszerünket, érdemes beszereznünk néhány elektromos konyhafelszerelést, például egy minőségi, specifikációkban gazdag elektromos gyümölcsprést.

A gyümölcsprések sokkal jobbnak bizonyulnak a gyümölcscentrifugáknál!

Gyümölcsprés, vagy hagyományos gyümölcscentrifuga?

A tápanyagérték változik a két szerkezet által elkészített nedű között, ezt kellene mérlegelni vásárlás előtt. A gépek fordulatszáma gondoskodik elsősorban arról, hogy minél több vitamin maradjon a kipréselt folyadékban, ugyanis a hidegen sajtoló gyümölcsprések jóval alacsonyabb fordulatszámon, körülbelül 40-80 fordulat/perc idő alatt, minimális hőmérsékleten dolgoznak. A fantasztikus gyümölcsös ízeken kívül megfigyelhető, hogy nem habzanak, és a jótékony enzimek maradéktalanul megmaradnak. A magas fordulatszámmal működő centrifugák pedig hamar felmelegítik a tápanyagokat, és azok hamar elpusztulnak.

Felejtsd el a tisztítással járó bonyodalmakat!

Igen, ez így igaz! Napjainkban már a legmodernebb, függőlegesen elrendezett készülékekben megtalálható az innovatív öntisztító funkció, ami nem jelent mást, mint a tartályok vízzel való feltöltését, az eszköz pedig ezáltal megtisztítja önmagát. Vannak modellek, amelyek külön tisztító kefével lettek felszerelve a hozzájuk tartozó állványokkal együttvéve, amelyek a tökéletes szárításban jelentenek segítséget. 

Technológiai újítások a modern gyümölcsprésekben...

A széles szájnyílásnak köszönhetően nem kell többé feldarabolni a zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen egyben is gond nélkül beleférnek majd, így időt és energiát is megspórolhatunk.

Vízkőmentesítő funkció gondoskodik a szűrők, alkatrészek állapotáról, de a legtöbbje egy mozdulattal darabjaira szétszedhető, az egyes részek pedig mosogatógépbe is betehetőek.

Cseppzáró gondoskodik arról, hogy a berendezés még véletlenül se csepegjen, ezáltal garantált a konyhapult tisztasága.

 

 

 

 

Milyen pozitív tulajdonságokat hordoz magában az infrapanel?!

Az infrapanellel való fűtés nagy belmagasságú területeken is lehetséges, például raktárakban, csarnokokban, hiszen ezeket a helyeket képtelenség kifűteni hagyományos fűtéssel, ráadásul a meleg levegő felszáll a magasabb részekbe, így az ott tartózkodók, dolgozók minden bizonnyal fázni fognak. A paneleket viszont célzottan irányíthatjuk a kívánt helyre, és az infrasugarak által keltett hő ott is marad, nem száll fel a magasba.

 

Sokkal több előnnyel jár az inrapanellel való fűtés, arról nem beszélve, hogy a hozzá tartozó panel kevés helyet igényel, akár a plafonra is felszerelhető. Egy költözés alkalmával is egyszerűen magunkkal vihetjük az új helyre. Nem kell tartanunk a rejtett hőveszteségektől, hosszú távon működőképes, nem lesz szükség karbantartásra, tehát még erre sem kell költenünk.

 

Az infrapanelekkel való fűtés kiváló megoldás, számos pozitív tulajdonsága van!

Hogyan működik az infrapanel?

 

Az infrapanelekben kialakuló elektromágneses sugárzás által kiváló hősugárzót kapunk, ami azért tekinthető kimondottan jónak, mert a villamos energia oly módon alakul át sugárzó hővé, hogy az 100%-ban veszteségmentes. Általában 7-14 mikron hullámhosszon irányítja a hőt a lakótér felé, ami a legmegfelelőbb az emberi test számára, tehát még az egészségünkre is jótékony hatással van.

 

Az Infrapanelt kültéren és beltéren egyaránt alkalmazhatjuk, így egy hűvösebb napon is kellemesen fogjuk érezni magunkat a teraszon ücsörögve.

Víztisztító berendezések

Csapvíz vs palackozott víz

20 évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy műanyag palackból fogjuk inni a vizet, ma pedig már az tűnik elképzelhetetlennek, hogy ez másként legyen. Kérdés az, hogy miért döntöttünk a palackozott víz mellett. Magyaroroszág nagy részén a csapvíz alapvetően iható, sőt nagyon is finom, mégis kialakult a kép a fejünkben, hogy egészségesebb az ásványvíz. Ez részben igaz, azonban fontos odafigyelnünk, hogy nem minden ásványvíz az, ami annak hirdeti magát. Vannak utólagosan ásványokkal dúsított csapvizek, kútvizek, karsztvizek, de az is előfordul, hogy túlságosan dús ásványi anyag tartalma miatt nem lesz megfelelő a víz minősége. Ténylegesen felmerül a kérdés, miért iszunk ásványvizet csapvíz helyett. Azon kívül, hogy nem is biztos, hogy megfelelő arányú ásványianyagtartalommal rendelkező vizet fogyasztunk, még mérhetetlen mennyiségű, nehezen lebomló szeméttel is „gazdagítjuk” a világot.

Ha mégis bizalmatlanok vagyunk a csapvízzel szemben, viszont mocorog bennünk a késztetés, hogy tegyünk valamit Földünk jövőjéért egy harmadik lehetőségként felmerül a víztisztító berendezés lehetősége. Ez sem egy új dolog ma már, és egyre jobban terjed, aminek megfelelően a rendelkezésünkre álló eszközök száma is napról napra gyarapszik.

Víztisztító berendezések

Évekkel ezelőtt ez a fajta berendezés sokak számára megfizethetetlen volt, fél és egy millió között mozgott az áruk. Az utóbbi években a környezettudatosság jegyében, illetve az emberek arra való félelmében, hogy mikor hogyan szennyezik magukat és az életüket, egyre szélesebb piacra tett szert ez az új eszköz, és ma már akár 20 ezer forinttól is megkaphatjuk a házi ívóvíz tisztító készülékünket. Azért akárcsak az ásványvíz esetében, itt is érdemes körültekintőnek lenni. Ha kicsit jobban utánajárunk a víztisztító berendezéseknek, hamar kiderül számunkra, hogy nem is olyan könnyű eldönteni, hogy melyikre essen a választásunk.

viztisztito_berendezes.jpg

Kezdjük ott, hogy módszerek tekintetében választhatunk a szűrőbetétes, ozmózisos, illetve speciális víztisztítók közül. A vízszűrő egységek számának megfelelően is változik a tisztítás foka, nem beszélve a szűrőbetétek áteresztőképességéről, amelyek mikron méretüktől függően szűrhetik a homokot, majd a klórt, egyéb szennyeződéseket, akár az arzént vagy a hormonokat.

Magyarországon a leginkább elterjedt berendezés az ozmózisos vízszűrő. többlépcsős vízszűrésének köszönhetően egyre kisebb mikron méretű szűrési keresztmetszetén folyamatosan akadnak fenn az egyre kisebb és kisebb káros molekulák, megóvva ezáltal a legutolsó ozmózisos membránt, ahol már csak a vízmolekulák jutnak át. Előnye ezeknek a rendszereknek, hogy megszűrik a klórt, a nehézfémeket, vegyszereket, hátránya viszont, hogy ezzel párhozamosan a szervezet számára fontos sókat, ásványi anyagokat is eltávolítják az ivóvízből. Ezért is fontos olyan berendezést választanunk, amelyek gondoskodnak a kalcium és magnézium visszapótlásáról. Az olcsóbb eszközök nem biztos, hogy rendelkeznek ezzel a funkcióval, vagy ha igen előfordulhat, hogy nem megfelelő koncentrációban adagolják vissza a sókat. Ebből is látható, hogy nem biztos, hogy a legolcsóbb termék a legjobb választás. 40 – 50 ezer forintos értékben már tényleg olyan minőséget kaphatunk, ami megéri a befektetett pénzt.

Szerelés házilag vagy szakemberrel:

Mikor megtörtént a víztisztító berendezés kiválasztása, megrendeltük valamelyik internetes webáruházból, sőt már kézhez is kaptuk, jöhet a szerelés. Némelyik berendezés könnyen behelyezhető, akár saját magunk is belevághatunk, ha van otthon fúrógépünk, pár csavarhúzónk. Azonban a drágább, valamelyest bonyolultabb készülékeknél érdemesebb már szakembert hívni. A több szűrőbetéttel rendelkező eszközök csöveinek, szűrőbetétjeinek jó sorrendben való összekötése, azok cseppmentes kialakítása megéri a 10-15 ezer Ft-os munkadíjú szakembert. Nem beszélve arról, míg ez a munkafolyamat nekünk akár egy hétvégénkbe is belekerülhet (míg megértjük a leírást, összeszedjük a szükséges alkatrészeket, újraértelmezzük a leírást, megnézünk róla egy youtube videót, aztán nekiveselkedünk, újra megnézzük a youtube videót, rájövünk, hogy már az első csövet rossz helyre kötöttük be, stb), addig egy hozzáértő 1-2 óra alatt elvégzi a feladatot. És ha a szerelés megtörtént, az üzembehelyezést megelőzően elvégeztük a szükséges fertőtlenítési, áttisztítási eljárásokat, élvezhetjük a tiszta, mindenmentes vizet otthonunkban, anélkül, hogy egy árva pet-palackkal is szennyeznénk a környezetünket.

Karbantartás:

Sajnos semmi sem tart örökké. Ahogy a porszívó porzsákját üríteni kell alkalomadtán, hogy hatékonyan tudjon működni, úgy a víztisztító berendezések rendszeres, időben történő szervízelésére is szükség van. Ha elmulasztjuk ezt a lépést, akkor a baktériumok elszaporodhatnak a szűrők mentén, és hamarosan az egészségesnek gondolt víz már inkább árt a szervezetünknek. Minden rendszer más és más. Egyes berendezések szűrőcseréjét fél-egy évente kell elvégezni, de van olyan ahol gyakrabban. Ez is lehet egy szempont a kiválasztásnál, hiszen jócskán meg tudja emelni a költségeket a szűrők gyakori cseréje (olcsóbb berendezéseknél ez „rejtett” plusz költségeket jelenthet), főleg abban az esetben, ha ez ismételten szakembert kíván. Szerencsére vannak már olyan szerkezetek is, melyek felhasználó barát kialakításban készültek, így a szűrőbetétek cseréje szinte gyerekjáték, így már ebben az esetben tényleg nincs szükségünk szakember bevonására.

Egy biztos, az egészség fontos, könnyebb megőrizni, mint visszaszerezni. Testünk víztartalma átlagosan 60%, így érdemes odafigyelni a folyamatos hidratálásra, vízháztartásunk egyensúlyának megőrzésére, illetve hogy mindezt jó minőségű vízbevitellel érjük el.

Készüljünk már nyáron a télre - elektromos fűtés ötlet

Miért jó fűtési megoldás az infrapanel?

Az infrapanellel való fűtés kiváló választás bármilyen háztartás részére, hiszen bárhol alkalmazható. A panelek egyáltalán nem foglalnak el sok helyet, elegendő egy minimális kialakítás hozzájuk. Akár a mennyezetre is felszerelhetőek, ebben az esetben észre se lehet venni őket. Az infrafűtést rövid időn belül, alacsony anyagi ráfordítással ki lehet alakítani úgy, hogy semmilyen építési és bontási munkálatokra ne legyen szükség. Az előnyök közé sorolhatjuk azt a tényt is, hogy egy váratlan költözés alkalmával akár magunkkal is vihetjük a paneleket.

elektoromos-otlet.jpg

Mindenképp érdemes számításba venni ezt a fantasztikus fűtési megoldást, és elgondolkodni rajta, főleg ha épp egy felújítás, vagy építkezés küszöbén állunk. A nyári munkálatok alatt törekedni kell a tökéletes hőszigetelésre, a nyílászárók minőségére, mivel ebben az esetben kis teljesítmény is elegendő lesz a működéshez.

Weboldal tipp: hogyan működik az infrapanel, telepítsen infrapanelt!

Az infrapanel előnyei nyáron

Kültéren is alkalmazhatjuk a rendszert, lehet például teraszokon, télikertekben, medencék mellett, piacokon, éttermekhez kapcsolódó kerti részeken. Nyáron is sokszor nagy hasznát lehet venni az infrapaneleknek, hiszen egy hűvösebb estén, szabadtéri kávézóban ücsörögve, vagy egy kiülős baráti beszélgetésen kellemes érzetet nyújtanak, így nem fogja elrontani a hangulatot egy viharos szél, eső, hidegebb levegő sem, ami által fázni kezdünk és mihamarabb asztalt szeretnénk bontani.

Biztonsági kamera rendszer - Védje ingatlanját!

Mi az a biztonsági kamera rendszer?

 

A biztonsági kamera rendszerek lehetőséget nyújtanak arra, hogy kellő védelmet biztosítsanak az értékek számára. Kültéri, és beltéri változatban is alkalmazhatóak. A biztonsági kamera rendszerek segítségével esélyünk van a videón történő megfigyelésre. Angol elnevezés szerint CCTV. Rendszereik zártláncúak, az általuk rögzített képeket pedig videó jelekké alakítják át. Az élő felvételt, és a kamera képeit csak az tekintheti meg, akinek van rá jogosultsága, éppen ezért az adatok zárt úton jutnak el az illetékes személyek eszközeire. Napjainkban az internetes és számítógépes hálózatok segítségével is módunk van betekintést nyerni, akár egy távolabbi létesítmény zártláncú videó hálózatába is. Egyszerűen megtekinthetőek a pillanatnyi élő képek, vezérelhetőek a kamerák, és bármikor visszakereshetőek az adatbázisban egy régebbi időpont, múltbéli esemény felvételei.

Biztonsági kamera

 

Milyen típusú biztonsági kamera rendszerek vannak?

 

Számtalan típusból adott a lehetőség választani, létezik normál dobozos, másnéven boksz kamera, fix objektív kamera, kompakt kamera, ami kültéri kameraházat is tartalmaz, panel-, cső-, valamint dome-, és speed dome kamera.Vannak IP kamerák, amelyeknél az információ átadás IP alapú számítógépes hálózat segítségével megy végbe.Maga a kamera, és a rögzítő egység közötti összekötést mind ez idáig többnyire kábelekkel oldották meg, de egyre elterjedtebb a vezeték nélküli biztonsági kamera rendszer kiépítése.

Kültéren szükséges hozzájuk egy védőház, ami védelmet biztosít a napsugárzás, csapadék, és egyéb időjárási hatások ellen, valamint mechanikai biztonságot is nyújt a szándékos rongálással szemben.Valamennyi biztonsági kamera rendszert ki lehet egészíteni infra-megvilágítókkal, így éjjellátó, és hőkameraként is betöltik funkciójukat.

 

Kinek van rá szüksége?

 

Egyre gyakoribb a biztonsági kamerák magán célú használata, de emellett fontos kiemelni néhány egyéb esetet is, amelyeknél nélkülözhetetlen a rendszer kiépítése.Üzleteknél kiválóan alkalmas a lopások csökkentésére, alkalmazottak megfigyelésére, legyen szó akár egy nagy áruházról, vagy kisboltról.Berendezések, gépek megfigyelésére is tökéletes gyárakban, ipari területeken belül.Továbbá benzinkutak, bankok, ékszerboltok elengedhetetlen kelléke egy biztonsági kamerarendszer.

A közbiztonság is növelhető kihelyezett térfigyelő kamerákkal, valamint speed dome kamerákkal, amelyek forgathatóságának köszönhetően az egység körüli terület 360º -ban szemügyre vehető.

Melyek a legelterjedtebb forrasztópáka márkák?

A forrasztástechnika olyan tevékenység, amely által képesek vagyunk oldhatatlan kötést készíteni a fémek között. A forrasztás olyan anyaggal történik, ami különbözik az alapanyagtól, és kisebb olvadáspontú, ezt hívjuk szaknyelven forraszanyagnak. Forrasztási hőmérsékleten az alapfém, és a forraszanyag oldják egymást. A forraszanyagokon kívül a munkálatokhoz elengedhetetlen a hőforrás, amelyhez a forrasztópáka nyújt segítséget.

 

Melyek a legelterjedtebb forrasztópáka márkák?

 

Weller

Azoknak, akik jártasak a forrasztásban, tökéletesen ismerik, és szeretik a Weller által gyártott termékeket. A cég már 1940 óta szolgálja ki vevőit, minőségi, és megbízható forrasztópákákkal, forrasztóállomásokkal, és minden egyébbel, ami a munkálatokhoz elengedhetetlen. Kiváló eszközöket nyújtanak az otthoni barkácsembereknek, és az ipari vállalatoknak is egyaránt. A Weller termékeire jellemző, hogy gazdaságosak, rövid időn belül felmelegszenek, illetve a pákahegyek gyorsan és egyszerűen cserélhetőek. Maximálisan odafigyelnek arra, hogy csak a legjobb anyagokkal dolgozzanak, hogy az eszközök hosszú ideig kiszolgálják a megrendelőiket, és masszívak legyenek. Tökéletes forrasztási pontokat hozhatunk létre egy Weller forrasztóállomás, és forrasztópáka segítségével. Árban nem az olcsó kategóriát képviselik, de megéri belefektetni a pénzt, hiszen minőségi eszközzel, minőségi munka végezhető.

 weller.png

 

JBC

A Spanyol cég már 80 éve képviselteti magát a piacon, de csak körülbelül másfél-két évtizede szerepelnek a legjobbak listáján. Ez alatt az idő alatt kiváló fejlesztéseken mentek át a termékek, jellemző rájuk az intelligens elektronika, és a részletes teljesítményszabályozás. A JBC forrasztópákái nagyon rövid időn belül, mintegy 2 másodperc alatt elérik a szükséges hőmérsékletet, valamint rendkívül gyorsan reflektálnak a hőterhelés általi változásokra. Csúcstechnológiájuknak köszönhető, hogy a forrasztóállomásokon programozható jó néhány üzemi paraméter, ezzel is elősegítve, hogy az adott munkafolyamathoz szükséges feltételek teljesüljenek. A márka egy erős középkategóriát képvisel, többek között forrasztópákákat, többpákás javítóállomásokat, meleg levegős készülékeket forgalmaznak.

jbc.jpg 

Ersa

Széles választékban nyújtanak remek megoldásokat a mesterembereknek. Az Ersa forrasztóállomásai többféle módon is variálhatóak, és a szabályozó rendszerük pontossága is kiváló. Az eszközöket a legjobb minőségben gyártják le, hogy a munkálatokat követően a végeredmény tökéletes legyen. Viszonylag kedvező áron érhetőek el a termékek, minőségben mégis lehengerlőek. Ideális választás azoknak is, akik számára mérvadó az alacsony üzemeltetési költség.

ersa.png

 

Quick

A vállalat 1994-ben alakult, és kiemelkedő szerepet képvisel az elektronikai szerelőiparban. Több típusú forrasztó berendezést forgalmaznak kiváló minőségben. Termékei között minden szükséges eszköz, és berendezés megtalálható, ami elengedhetetlen a forrasztási munkálatokhoz, mint például forrasztó-, és átdolgozóállomások, lézeres és szimpla forrasztó robotok, de még infravörös és forró levegő átdolgozó rendszerek is. A vállalat célja, hogy olyan eszközöket juttathassanak el a szakemberekhez, amelyek megkönnyítik a munkálatokat, meghibásodás nélkül hosszú ideig kitűnően működnek, éppen ezért kiemelkedően figyelnek arra, hogy minőségi anyagokkal dolgozzanak. Kedvező árakat biztosítanak, és fontos számukra az ügyfelek véleménye, és a velük való folyamatos kapcsolattartás.

quick.png

 

Ha egy megbízható  webáruházból szeretne vásárolni minőségi forrasztópáka termékeket, akkor kattintson a linkre és tekintse meg a széles páka kínálatot!

Előző cikkünkben az SMD forrasztásról volt szó, érdemes azt a cikkünket is elolvasni!

Az SMD forrasztás

A vállalkozások életét és sikerességét számos tényező befolyásolja. Ott vannak például a különböző jogszabályok, a partnerekkel kötött egyes szerződések valamint a zökkenőmentes termeléshez szükséges eszközök, alkatrészek is. És ez csak néhány nagyon fontos feltétele a vállalkozások sikerességéhez. Ebben a bejegyzésünkben a termeléshez szükséges alkatrészek biztosításának egyik lehetőségéről, az smd forrasztásról írunk.

Milyen területeken használható az smd forrasztás?

smd_technologia.jpgEzzel a módszerrel a nyomtatott áramköri lapokra helyezik el az alkatrészeket. Költséghatékony és tartós megoldást jelent.

Milyen típusai vannak a smd forrasztásnak?

Az smd forrasztásnak két fő típusának a használata terjedt el. Az egyik az újraömlesztéses forrasztás, a másik pedig a hullámforrasztás.

Miért érdemes az újra ömlesztéses forrasztást használni?

Ezzel a módszerrel kiváló minőségű alkatrészeket lehet gyártani, viszonylag egyszerű eljárással. A forrasztást a beültető gép, a speciális kemence és a paszta segítségével végzik el.

Miért jó az smd hullámforrasztási módszer?

Ez az smd forrasztási módszer ennél valamivel bonyolultabb. A kemencét és a beültető gépet ugyanúgy használják, de a forrasztó anyagot most a ragasztó helyettesíti. Az smd hullámforrasztás jóval bonyolultabb eljárás, mint az újraömlesztéses forrasztás.

Hogyan válasz partnert az smd forrasztáshoz?

Az smd forrasztás módszer 1980-óta érhető el. Folyamatosan megújul, ugyanakkor a tökéletes eredmények elérése érdekében fontos, hogy a korábban felsorolt eszközök kiváló minőségűek legyenek és munkatársak is a lehető legprecízebben végezzenek el minden részfeladatot. A partner kiválasztásakor nem szabad megfeledkeznünk a mintadarabokról sem. Fontos, hogy egy-egy prototípust megkapj, a nagy mennyiségű gyártás előtt.

Kagylótelefon: az idei trend

Mint minden évben, idén is megjelentek az új kulturális trendek, amit az ilyen divatok követői átvehetnek. Ez idén a kagylótelefon, aminek sok olyan előnyt tulajdonítanak, ami segíti a mobilos felhasználókat, emiatt pedig sokan cserélték le meglévő okostelefonjukat kagylótelefonra.

Miért tartják jobbnak a kagylótelefont?

kagylotelefon.jpgRengeteg embernek jelent manapság problémát az okostelefonok és egyéb eszközök folyamatos igénye a figyelemre. Beérkező üzenetek, hívások, sms-ek, és egyéb értesítések áradata sokaknál kiverte a biztosítékot, mivel ez akár függőséghez is vezethet, ami a mai kor egyik nagyon is valós betegsége. Arról nem is beszélve, hogy nem csak felnőtteknél, de rengeteg gyereknél is fennáll a probléma, és ez sok szülőt aggodalommal tölt el. Emiatt indult el az a trend, hogy az iPhone-t, és/vagy egyéb okos készülékeket régebbi kagylótelefonokra cserélik, ezzel hozzásegítve magukat és családjukat a közösségi oldalak iránti, illetve egyéb függőségek leküzdéséhez.

Ez sokaknál olyan pozitív változást jelentett, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni, a legtöbb butatelefonra váltó úgy érzi, sokkal jobban képes koncentrálni, nem tereli el állandóan a figyelmét az okostelefonja. A trend egyre elterjedtebb, Hollywoodban egyre több celeb vált butább telefonra, még Kim Kardashian-West is, akinek pedig vannak kifejezetten okostelefonra készített mobiljátékai és egyéb okostelefonos kiegészítői. Ezen felül létrejött egy olyan csoport is, ami a szülőket kéri arra, hogy ne vegyenek nyolcadikos kor előtt okostelefont a gyereknek, helyette egy butább telefon is elegendő a kapcsolattartáshoz. Ezt már több, mint 10.000-ren írták alá.

Hogy ebből a trendből mi sül ki az még a jövő kérdése, annyi bizonyos, hogy az ilyen trendek kedveznek az olyan kezdeményezéseknek, mint a Nokia régi telefonjainak feltámasztása, vagy a remény, amit a Lenovo ügyvezetője már megszellőztetett, hogy a Motorola RAZR egyszer visszatérhet. Más gyártóknak ez problémás lehet, például azoknak, akik pont most találták ki, hogyan oldják meg a keret nélküli kijelzőt előlapi kamerával és szenzorsávval.

Előlapi kamera és szenzorsáv kicsit másképp

Manapság egyre több gyártó igyekszik elérni a keret nélküli kijelzőt, ehhez azonban kell kezdeni valamit a telefon egyes részeivel. Vannak olyan részei a telefonoknak, amiket már sikerült egyéb helyekre átpakolni, vagy elhagyni, ilyen pl. az ujjlenyomat olvasó, amit vagy a hátlapba, vagy a kijelzőbe igyekeznek beleintegrálni, vagy már le is cserélték őket arcfelismerő kamerára. A probléma ott van, hogy vannak olyan részek, amiket nem lehet csak úgy eldobni, mint pl. az előlapi kamera meg az egyéb szenzorok. Az iPhone X megoldása – melyet több más gyártó is átvett – a képernyőbe belógó szenzorsáv, ám nem mindenkinek tetszik ez a megoldás. Nézzük, milyen más ötletek vannak jelenleg.

Lássuk a Vivo és a Doogee megoldásait

vivo-apex-concept.jpgA Vivo az előugró kamerával igyekszik megoldani a problémát Apex nevű telefonjában, a biztonságot pedig a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasóval oldanák meg, amit akár dupla szkennelésre is állíthatunk (2 ujjunkat kell az azonosításhoz a képernyőre tegyük). A telefon 91 százalékos kijelző-burkolat arányt mondhat magáénak, 5,99 colos kijelzőt egy mindössze oldalt 1,8 mm, alul és felül pedig 4,3 mm-es keret fogja körül, a telefon maga pedig 7,8 mm vékony.

 

doogee_mix_4.jpgA kínai Doogee ezzel szemben a Mix 4 prototípusát szétcsúsztathatóra csinálta. Az 5,99 hüvelykes AMOLED kijelző így valóban keret nélküli lesz, az alkatrészek pedig a készülék hátuljában lesznek megtalálhatóak. A kamera és a hangszóró a képernyő lefelé csúsztatásával varázsolható elő, a biztonságos feloldást pedig itt is a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó biztosítja. Ennek hátránya, hogy a telefon a szokásosnál vastagabb lesz (11 milliméter), de azért még vállalható és elfér a zsebekbe.

A Vivo Apex várhatóan az év közepén kerül szériagyártásra, ám sajnos várhatóan a telefon Kínán kívül más országokban nem lesz hivatalosan kapható. A Doogee előre láthatóan az év vége fele jelenik majd meg, Snapdragon chippel lesz felszerelve, az ára pedig várhatóan 300 dollár körül lesz. A telefon várhatóan a VIP phone kínálatában is megtalálható lesz, ahol minden hozzá tartozó kiegészítőt (telefon tok és táska, töltő, vezetékes vagy vezeték nélküli fülhallgató) is megvásárolhatsz egy helyen.